Fijat plastik štrajk Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Sutra se navršava tačno godinu dana otkako su radnici kragujevačke fabrike "Fijat plastik" stupili u generalni štrajk zbog smanjenja regresa i drugih prinadležnosti, a da se rešenje njihovih zahteva još uvek ne nazire. "Fijat je država u državi", tvrde u fabričkom sindikatu i posebno ističu da tom stranom poslodavcu, Srbija "gleda kroz prste" na svako kršenje naših zakona. Najavljuju da posle godinu dana generalnog štrajka, neće odustati od svojih zahteva.

Posle godinu dana štrajka u fabrici plastičnih branika za Fijat 500L, zaposleni su i dalje na „mrtvoj tački“, u najkraćem za naš portal opisuje trenutnu situaciju Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora Fijat plastika.

On kaže, da je za ovih godinu dana, Fijat kao strani investitor, pokazao „svu bahatost i bezobrazluk“, kao i da je očiglednim kršenjem zakona Srbije, „svima stavio do znanja da može da rad šta želi“, a da za svoje postupke prolazi nekažnjeno.

Podseća da su iz fabrike u štrajku, kako kaže, potpuno protivpravno izmestili proizvodne mašine i uposlili druge radnike da rade na njima, a sindikalnim liderima zabranili ulazak u fabriku, čime su prekršili Zakon o štrajku.

Ni pregovori koji su uz posredstvo državne Agencije za mirno rešavanje radnih sporova vođeni u septembru prošle godine, nisu urodili plodom. Očekivanja radnika u štrajku, da će uz medijaciju države doći do željenog cilja, završila su se ignorisanjem menadžmenta po svim njihovim zahtevima.

Miljković izričio naglašava, da u svojim zahtevima nijednog trenutka nisu tražili povećanje plate ili drugačije uslove za rad, već isključivo da im se iznos regresa vrati na nivo iz decembra 2020. godine.

Zoran Miljković Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Podsećamo da su u sindikatu tada za naš portal izjavili, da je Fijat jednostrano doneo odluku o smanjenju regresa od 1. januara 2021. čime su zarade zaposlenih drastično umanjene. To je, kažu oni, bila svojevrsna kazna, jer je sindikat odbio da potpiše Kolektivni ugovor, kojim se između ostalog radnicima zabranjuje pravo na štrajk.

Zbog smanjenje regresa, u fabrici je pokrenut prvo štrajk upozorenja, a kasnije je došlo i do generalne obustave rada.

Štrajk pokrenut zbog „zakidanja“ od 30.000 evra na godišnjem nivou

„Sve što smo ovim štrajkom tražili je da nam vrate regres koji su smanjili, a to je prema našoj gruboj računici oko 30.000 evra za sve radnike na godišnjem nivou. Ponavljam, za sve radnike. To za Fijat nisu nikakve pare. Oni jednostavno pokazuju bahatost, osionost i hoće da demonstriraju moć, kako ubuduće niko ne bi mogao da štrajkuje i da im traži bolje uslove i veće plate. Dok nisu izmestili mašine iz naše fabrike, šteta koju su trpeli zbog štrajka iznosila je između 40 i 50 hiljada evra na dnevnom nivou. Svesno su trpeli štetu kako bi nas ućutkali, a država im je dozvolila da to rade“, ogorčeno priča Miljković.

Fijat je u aprilu 2021. „krišom i preko noći“, kako su tada objašnjavali u sindikatu, izmestio mašine za montažu plastičnih branika i uposlio druge radnike. Tada su u Štrajkačkom odboru, svojim ranijim zahtevima dodali i hitan zahtev da se mašine vrate u prvobitni pogon i više puta tražili od ministarke rada Darije Kisić Tepavčević da naloži inspekcijski pregled i vraćanje mašina.

Danas, skoro godinu dana kasnije, mašine su i dalje van fabrike, a inspekcija je, navodi naš sagovornik, u fabriku dolazila „samo radi reda“. Objašnjava da je to bila „klasična fingirana inspekcija“, tokom koje nije razmatrana njihva prijava o izmeštanju mašina, već su, tvrdi on, inspektori gledali sistematizaciju radnih mesta i kojekakvu papirologiju.

Miljković je stava, da je država takvim ponašanjem pokazala da je Fijat „iznad naših zakona“, te da je nereagovanje države na izmeštanje mašina tokom štrajka „neviđen slučaj u Evropi“.

„Da naša vlast želi da reši ovo pitanje, sve to bi bilo završeno u roku od 24 sata. Očigledno je da njima iz nekog razloga odgovara ovaj status kvo. Kada sam u pregovirima rekao ministarki Kisić Tepavčevič, da ona može samo jednim telefonskim pozivom da izda nalog inspekciji da utvrdi činjenično stanje, ona mi je odgovorila „da za to mora da pita više instance“. A svi znamo ko je viša instanca. Ona to jednostavno ne sme, takav sam utisak stekao, jer nema odobrenje državnog vrha“, rekao je predsednik Štrajkačkog odbora.

Miljković je na kraju najavio da zaposleni u Fijat plastiku neće odustajati od štrajka, dok, kako kaže, ne bude rešen na ovaj ili onaj način.

„Ili će da nam vrate ono što su nam uzeli, ili da nas sve protivpravno otpuste, pa da borbu kasnije nastavimo na sudu. Mi stati nećemo. Veštački su od nas napravili tehnološki višak, sedimo kod kuće, a isplaćuju nas. Uopšte mi nije jasna takva računica i sumnjam da njihovo bahaćenje plaća država, odnosno svi mi građani ove zemlje. Mi samo želimo da radimo u fer uslovima i da adekvatno budemo plaćeni za svoj rad“, zaključio je Miljković.

BONUS VIDEO Dušan Kokot: Štrajk upozorenja na početku drugog polugodišta

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar