Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Štrajkački odbor kragujevačke fabrike ''Fijat plastik'', posle višemesečnih apela prema najvišim državnim institucijama za pomoć, konačno će posle sedam meseci od početka štrajka sesti za pregovarački sto sa menadžmentom Fijata u Srbiji, izjavio je za naš portal Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora. On je podvukao da je menadžment Fijata mesecima ignorisao štrajkačke zahteve i dodao da je do poziva za pregovore došlo, tek kada se u rešavanje njihovih zahteva uključila državna Agencija za mirno rešavanje radnih sporova.

Prvi pregovarački sastanak biće održan 7. septembra u predstavništvu kompanije Fijat u Beogradu, a sastanku će uz članove Štrajkačkog odbora i menadžmenta Fijata prisustvovati i “miriteljka“ iz Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, rekao je Zoran Miljković za Nova.rs.

Zoran Miljković Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je istakao da “Fijat plastik“ uoči ovih trilateralnih pregovora ne odustaje od zahteva koje su predstavili još u februaru prilikom stupanja u generalni štrajk, a to je vraćanje regresa na iznos koji je važio do 1. januara ove godine, kao i da naknada za plaćeno odsustvo bude 65 odsto umesto dosadašnjih 60 odsto zarade.
Miljković je za naš portal rekao da je uslov svih uslova za početak pregovore da matična fabrika “Fijat“ vrati proizvodne mašine, koje je protivzakonito izmestila iz “Fijat plastika“ tokom štrajka zaposlenih.

„Naše crvene linije su jasne, tražimo da vrate mašine koje su izmestili iz naših pogona pa samim tim i radnike koje su poslali na prinudni odmor. Oko toga čak nećemo ni da pregovaramo, jer tu nema šta ni da se pregovara. To su uradili na nezakonit način i da bismo uopšte počeli da razgovaramo o našim zahtevima, naš prvi uslov je da vrate mašine“ kategoričan je Miljković
Kragujevačka fabrika „Fijat plastik“ kao Fijatova ćerka firma, proizvodi plastične branike za model Fijat 500L, a sindikat je početkom maja saopštio da su iz njihove fabrike, “kradom od sindikata“ izmeštene mašine za proizvodnju branika i premeštene u matičnu fabriku.

Predsednik Štrajkačkog odbora kaže da će članovi sindikata prisustvovati prvom pregovaračkom sastanku u Beogradu, ali dodaje i da će odmah tražiti da se pregovori premeste u Kragujevac.

„To su pregovori koji po zakonu mogu da traju 30 dana i već sada nam je nagovešteno da će biti održano više sastanaka. Mi u sindikalnoj kasi nemamo dovoljno novca da odlazimo u Beograd, već ćemo tražiti da pregovaramo u Fijatovoj zgradi u Kragujevcu, na mestui gde smo do sada pregovarali nebrojeno puta. Dobio sam uveravanja direktora Agencije da je on saglasan i očekujem da se i menadžment Fijata složi sa tim“, pojasnio je Miljković.

Fijat plastik u generalnom štrajku od februara

Zaposlenima u “Fijat plastiku“ krajem prošle godine ponuđen je Kolektivni ugovor, koji između ostalog zabranjuje pravo na štrajk. Samostalni sindikat odbio je da potpiše takav ugovor, posle čega je kako kažu ulsedila ’’kazna’’ menadžmenta u vidu smanjenja regresa za skoro 60 odsto i drugih prinadležnosti. Oko 90 odsto zaposlenih 12. januara , započelo je jednočasovni štrajk upozorenja, a posle isteka zakonskih rokova za pregovore sa rukovodstvom, 18.februara stupili su u generalni štrajk koji je još uvek na snazi.
Menadžment Fijata se od početka štrajka nije zvanično oglašavao, a našem portalu, više puta je u zvaničnoj službi za odnose sa medijima rečeno da ’’nemaju komentar’’ na štrajk koji vode zaposleni u Fijat Plastiku.

 Fabriku napustilo oko 20 radnika

Na početku štrajka u januaru ove godine u fabrici “Fijat plastik“ bilo je zaposleno oko 90 radnika. U Samostalnom sindikatu te fabrike za Nova.rs kažu da je posle sedam meseci štrajka i brojnih ucena menadžmenta, fabriku napustilo oko 20 radnika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar