Foto: Shutterstock

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) danas je Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova uputio zahtev za pregovore o "novogodišnjoj nagradi", definisanj Posebnim kolektivnim ugovorom.

Sindikat je saopštio da je prethodno zahtev za pregovore o toj nagradi upućen resornom ministru Branku Ružiću, ali da odgovor Ministarstva prosvete Srbije „nikada nije stigao“.

Naveli da je nakon sastanka s ministrom prosvete sindikatu odgovoreno da „para nema“, te ocenili da je time prekršena obaveza pregovaranja.

Zbog toga, kako su ukazali, očekuju pomoć Agencije za mirno rešavanje radnih sporova da bi se u dijalogu s Ministarstvom ugovorila visina i dinamika isplate „novogodišnje nagrade“.

Podsetili se da je u toku postupak donošenja državnog udžeta za 2023. te ocenili da je zato pravo vreme za pregovore.

Naveli su da je pravo na „novogodišnju nagradu“, koje je ranije postojalo, Vlada Srbije ograničila tako što je „Zakonom o budžetu suspendovala isplatu svih bonusa osim jubilarnih nagrada“.

„Ne želimo da nam se kasnije posebnim odlukama Vlade dodeljuje pomoć, već da pravo koje postoji i produženo je na još tri godine, bude poštovano i konzumirano“, dodao je Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine.

BONUS VIDEO – Plavšić i Adžić: Prosvetari (ni)su plaćeni za posao iz ljubavi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar