Tetkice i domare država je ponovo, po ko zna koji put, ostavila na cedilu. Jedna od ovih radnica, koja radi za minimalac, žalila se na presudu Apelacionog suda, kojom je utvrđeno da nenastavno osoblje nema pravo na naknadu za topli obrok i regres za godišnji odmor, a Ustavni sud je ovu žalbu odbacio. Ista sudbina će, po svim prilikama, zadestiti još više od 600 radnika koji su se žalili. Ipak, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika najavljuje da će pravdu potražiti i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Ustavni sud odbacio je žalbu R.V, inače članice Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije, koju je podnela protiv presude Apelacionog suda, u postupku koji se vodio radi isplate troškova za topli obrok i regres za godišnji odmor.

Ovo je prva presuda Ustavnog suda po ovom pitanju, a očekivano je da će preostale žalbe dobiti isti epilog.

Njih, prema rečima Dušana Kokota, predsednika Nezavisnog sindikata, ima više od 600.

Dušan Kokot Foto: Novi Optimizam/Promo

„Samo naš sindikat podneo je više od 600 žalbi. To nije sve, naravno da žalbi ima još više od toga. Postoje i drugi sindikati, čiji su se članovi takođe žalili“, navodi Kokot za Nova.rs.

Kako kaže, ova odluka nije iznenađujuća.

PROČITAJTE JOŠ

„Odluka Ustavnog suda nije iznanđenje, dovoljno je da pogledate ko sudi“, kaže on.

Inače, kako je navedeno iz Nezavisnog sindikata, sudsko veće koje je odbacilo prvu žalbu činili su sudije Dragana Kolarić, supruga Srđana Kolarića, člana Glavnog odbora SNS i predsednika opštine Čukarica, potom Vladan Petrov koji je 2017. godine bio jedan od 650 javnih ličnosti koje su podržale kandidaturu Aleksandra Vučića za predsednika i na kraju Nataša Plavšić koja je bila kandidatkinja Srbije za sudiju u Strazburu.

Pravdu će tražiti u Strazburu

Očekivano je da će i ostale presude dobiti ovakav epilog. Ukoliko se to desi, kaže Kokot za naš portal, Srbija će se suočiti sa oko 600 novih tužbi pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Sud, presuda

„Ne samo da smo spremni da pravdu zatražimo u Strazburu, nego smo već počeli da prikupljamo punomoćja. Šta nam drugo preostaje? Iscrpeli smo sva pravna sredstva koja Srbija nudi“, kaže naš sagovornik.

„Prekršen zakon i međunarodna konvencija“

Podsećamo, Vrhovni kasacioni sud je 2022. presudio da tetkice i zaposleni na mestu pomoćnog osoblja u školama, dakle domari, koji primaju minimalac, nemaju pravo na dodatni iznos na ime topog obroka i regresa za godišnji odmor i da im je on sadržan u koeficijentu.

Ipak, pravnici su više puta isticali da je nezakonito da neko ima koeficijent za platu nižu od minimalne.

„To je potpuno suprotno rezoluciji Međunarodne organizacije rada, koju je naša država ratifikovala. Prema toj rezoluciji, minimalac ne sadrži ništa osim cene rada. Pritom, mi ovde pričamo o pola miliona ljudi, jer nisu samo tetkice i domari ostali bez prava na topli obrok i regres, već svi zaposleni u javnim tužbama koji rade za minimalac“, zaključuje Kokot.

.

Podsećamo, pored toga što je i zvanično utvrđeno da, uprkos zakonu i međunarodnim konvencijama, nemaju pravo na naknadru troškova za topli obrok i regres za godišnji odmor, tetkice i domari našli su se u još većem problemu. Naime, od njih se očekuje da plate sudske troškove za postupke u kojima su tužili ustanove u kojima rade, jer su ove tužbe, zbog odluke Vrhovnog kasacionog suda, odbijene. U januaru ove godine izvršitelji su čak pokrenuli postupke prinudne naplate od tetkica i domara.

BONUS VIDEO Domar Milan Majstorović o odluci VKS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare