Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Najavom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da će plate u javnom sektoru od 1. septembra biti povećane za 5,5 odsto, reagovao je Sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije koji je tim povodom ukazao na problem jer se ovo ne odnosi na tehničko osoblje u vrtićima. Tako spremačice, servirke, kuriri, radnici u kuhinji, kuvari, pekari, vozači i majstori neće dobiti najaviljivano povećanje plate. Iako se, povodom toga, provukla informacija da se u vrtićima sprema otkaz oko 30 odsto zaposlenih koji rade kao tehničko osoblje, iz Sindikata za Nova.rs kažu da neće biti otpuštanja, ali da će sami zaposleni odlaziti sa radnih mesta zbog loših uslova za rad.

Predsednica Samostalnog sindikata Predškolsko obrazovanje i vaspitanje Srbije Bosiljka Jovanović za Nova.rs navodi da je Sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije zahtevao početkom juna od Vlade da podigne minimalac ili da najavljeno povećanje plata od 5,5 odsto u javnom sektoru zaista primeni na sve zaposlene i zaustavi proces privatizacije vrtića.

„Reč je o spremačicama, servirkama, kuririma, vešarkama, radnicima u kuhinji, kuvarima, pekarima, vozačima i majstorima. Oni neće biti otpušteni, ali će vrtići zaista ostati bez njih usled izuzetno nepovoljnih uslova rada“ upozorava Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaje da je evidentno da sve više ljudi koji su zaposleni na ovim radnim mestima, daje otkaze jer od te plate ne mogu da žive.

„Na oglase za posao za ovu bednu platu niko se ne javlja, što će na kraju dovesti do toga da će država uvođenje privatnih agencija u vrtiće predstaviti kao nužnost i gotovu stvar. Uspeli smo na sastancima sa direktorima da izdejstvujemo da od septembra neće biti otpuštanje tehničkog osoblja vrtića, a ni od januara. Dakle, reagovali smo na vreme, pobunili smo čitavu javnost i uspeli smo. Za sada je tako, ali niko ne garantuje da zaposleni sami neće davati otkaze“, ističe Jovanović.

Podsetimo, Jovanka P., koja već dve decenije radi kao vaspitačica u jednom beogradskom državnom vrtiću, pričala je za naš portal o strepnji njenih kolega zbog otkaza i o lošim uslovima za rad u predškolskim ustanovama.

„Umesto da Grad Beograd, odnosno gradonačelnik Aleksandar Šapić, kojem su bila puna usta priča o besplatnim vrtićima, poveća tim ljudima primanja i zaposli još onih koji će raditi kao tehničko osoblje, oni sve čine da ih nateraju da odu, kako bi imali izgovor da angažuju privatne agencije za čišćenje i spremanje hrane, odnosno ketering. Taj ketering i čišćenje će roditelji sigurno morati da plaćaju, pa opet vrtići neće biti besplatni. U većini predškolskih ustanova, kuhinje se uveliko zatvaraju, a deca već jedu obroke plaćenih keteringa“, ispričala je Jovanka.

Više o tome pročitajte na ovom linku.

Redakcija Nova.rs pitala je gradonačelnika Aleksandra Šapića, kao i Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu da li je planirano otpuštanje tehničkog osoblja u vrtićima, kao i da li se razmatra angažovanje privatnih agencija za čišćenje i obezbeđivanje keteringa, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO: Slučaj pedofilije u vrtiću u Odžacima: Da li se i šta promenilo od hapšenja osumnjičenog pedagoškog asistenta?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar