Evropski sud za ljudska prava odbacio je listu kandidata za sudiju tog suda koju im je uputila Vlada Srbije, što deo ovdašnje stručne javnosti ocenjuje kao veliku sramotu. Prema rečima sagovornika “Nove”, iako je imala bolja rešenja, srpska državna komisija napravila je negativnu selekciju i tražila kandidata koji će biti “umeren” i “na liniji”.

Po svemu sudeći, 25. septembra kandidati koje je predložila Vlada Srbije – dr Nataša Plavšić, prof. dr Branko Rakić i Vladimir Marinkov u Parizu intervjuisani su za poziciju sudije u Evropskom sudu za ljudska prava. Međutim, prolaza nije bilo.

Komitet za izbor sudija, pri Parlamentarnoj skupštini, procenio je da jedan ili više kandidata ne zadovoljava uslove za izbor, pa je predloženo da se lista odbaci, kaže za “Novu” Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

“Komitet je zapravo preporučio Parlamentarnoj skupštini da se predložena lista odbaci i od Srbije zatraži nova lista. Oni su procenili da neko od njih ili više njih nedovoljno poznaje oblast ljudskih prava, dosadašnju praksu Suda i da su ispod nivoa”, navodi Ilić.

On dodaje da je procedura takva da nadležni komitet šalje listu Parlamentarnoj skupštini na glasanje, koja bira kandidata sa te liste.

“To ne znači nužno da su sva tri kandidat bila loša. Možda je neko od njih bio dobar i dobro se predstavio, ali je cela lista predložena za odbacivanje, jer ne može samo jedan kandidat da bude predložen”, kaže Ilić.

Koga je Srbija predložila?

Kandidatkinja Nataša Plavšić je inače sudija Ustavnog suda, a pre nego što je došla na tu poziciju zastupala je Srbiju pred Evropskim sudom za ljudska prava. Branko Rakić je profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu, na katedri za međunarodno pravo i međunarodne odnose, a u široj javnosti je poznat i kao pravni savetnik nekadašnjeg haškog optuženika Slobodana Miloševića.

Sednica Vlade Srbije Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUČKOVIĆ

Vladimir Marinkov, koji je takođe bio na listi kandidata, je advokat, a kako piše na sajtu Advokatske komore Srbije zastupa u predmetima pred Sudom za ljudska prava. Bio je i član tima u drugostepenom postupku pred Haškim tribunalom u predmetu vođenom protiv generala Stanislava Galića.

Naš sagovornik Vladica Ilić smatra da naša državna komisija nije predložila tri najbolja kandidata za sudiju od onih koji su prošli prethodne krugove testiranja.

Foto: Medija centar Beograd

On navodi da se za sudiju Evropskog suda prijavio i profesor Pravnog fakulteta Tanasije Marinković, koji predaje ustavno pravo i ljudska prava i dodaje da je Marinković prošao sve krugove, položio test na engleskom i francuskom jeziku, ali ga Komisija nije stavila na listu.

“Taj sudija koji na kraju bude izabran će sutra biti u svim predmetima koji se odnose na Srbiju u ličnom svojstvu. On ne služi da tamo brani interese Srbije, on tamo nije državni pravobranilac ili agent Srbije, on je sudija koji treba da sudi u ličnom svojstvu. I kad misli da je Srbija pogrešila, da je povređeno ljudsko pravo nekom građaninu, shodno tome treba da glasa za takvu odluku”, navodi Ilić.

“Sramota za državu”

On smatra da je državna komisija tražila osobu koja će biti umerena i na liniji.

“To je moje osećanje, ne mogu ničim to da potvrdim, već pretpostavljam. Ne vidim drugi razlog da neko ko je stručan ko Tanasije Marinković ne bude na listi, a na njoj se nađe neki advokat, protiv koga je ne mogu ništa loše da kažem. On je verovatno dobar advokat, ali u oblasti ljudskih prava nije tako poznat. Teško mi je da poverujem da je on načelno bio bolji kandidat od profesora Marinkovića”, kaže Ilić.

On navodi da je među predložena tri kandidata verovatno bila najbolja Nataša Plavšić, koja je ranije zastupala Srbiju pred tim sudom, ali da bi on uvek imao zadršku pri izboru nekoga ko je bio agent (zastupnik države) za sudiju.

“Mislim da ova država ne želi da pošalje kandidata koji će vrlo otvoreno da sagledava predstavke i ko će kad su u pitanju neke velike povrede ljudskih prava da bude vrlo slobadan i sa integritetom. Mislim da Tanasije Marinković iz političkih razloga nije ušao na listu. Odbijanje liste je sramota za našu državu i reputaciono loše za pravnu zajednicu”, zaključuje Ilić.

Foto:EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Osim troje predloženih kandidata, kao i profesora Tanasija Marinkovića, za sudiju Evropskog suda za ljudska prava su se još prijavili i prošli proveru jezika Silvija Panović-Đurić iz Delegacije EU u Beogradu, prof. Dr Maja Stanivuković, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, i advokat Branislava Isailović.

Ko je birao kandidate?

Predsednik Komisije koja je birala kandidate bio je Vladimir Vinš, pomoćnik ministra pravde, Zvezdana Lutovac, sudija Vrhovnog kasacionog suda, i Brako Stamenković, zamenik republičkog javnog tužioca i član Državnog veća tužioca. U komisiji su još bili Olivera Stanimirović, državni pravobranilac, i prof. dr Aleksandar Gajić.

BONUS VIDEO Može li bolje vrednovanje sudija da poboljša nezavisnost i nepristrasnost?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare