Foto: Shutterstock

U toku 2021. godine zdravstvene ustanove prijavile su zlostavljanje i zanemarivanje 482 dece preko veb sistema za izveštavanje. Polovina dece trpela je fizičko zlostavljanje, a nešto manje od trećine (28 odsto) emocionalno zlostavljanje. Deca su zloupotrebe najčešće trpela u porodičnom okruženju, u 44 odsto slučajeva.

Svako 11. dete bilo je žrtva seksualnog zlostavljanja, a šest odsto svedok porodičnog nasilja.

PROČITAJTE JOŠ

Podaci su prikupljeni iz 31 zdravstvene ustanove.

Prijavljeno je ukupno 126 sumnji na zanemarivanje, od čega 36 odsto odnosi na fizičko i 25 odsto na emocionalno zanemarivanje.

Registrovano je ukupno devet sumnji na eksploataciju, prenosi Nova ekonomija.

Deca izložena zlostavljanju ili zanemarivanju najčešće su imala 12-14 godina (28,8 odsto), a najmanje je bilo dece u uzrastu 3-5 godina.

Procenat zlostavaljanja raste što je dete starije, piše u izveštaju.

Institut za mentalno zdravlje i Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ su 2013. godine u saradnji sa UNICEF-om pilotirali projekat uspostavljanja održivog sistema izveštavanja o zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja u okviru sistema zdravstvene zaštite u 13 odabranih zdravstvenih ustanova.

U međuvremenu se u projekat izveštavanja uključilo još zdravstvenih ustanova.

U izveštaju „Batuta“ navodi se da je ova insitucija pripremila izvšetavanje individualnih prijava o zlostavljanju dece preko Servisa javnog zdravlja i da se uskoro očekuje primena ove baze.

BONUS VIDEO Sećate li se Vukašina, dečaka iz Aleksinca kome su sramno oduzeli medalju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare