Foto: Privatna arhiva, Xinhua/Avalon.red / Avalon / Profimedia

Ne znamo šta da očekujemo i kome da verujemo, niko nas još nije kontaktirao ni iz bolnice, ni iz ambasade Srbije, kaže za Nova.rs Danijel Petrović, otac desetogodišnjeg Davida, koji je 10. decembra preminuo u bolnici „Medipol“ u Turskoj, a biće sahranjen sutra u 13 sati, na groblju u Svilajncu.

Pročitajte još:

Privatnim avionom, koji je obezbedila Vlada Srbije, u saradnji sa našom ambasadom u Turskoj, juče u popodnevnim satima stiglo je telo malog Davida, u pratnji majke, mlađe sestre i dede. Na aerodromu ih je sačekao neutešni otac, koji je umesto slavlja za ozdravljenje dečaka, kojem se nadao kada je mališan otišao u Tursku, sada pipremio sahranu.

„Da nam nije pomogla ambasada, ne znam šta bi bilo. O dugu koji su naveli iz bolnice, još ništa ne znam. Fondaciji ‚Budi human‘, nismo dali saglasnost da uplate deo koji je trenutno na računu, dok ljudi iz ambasade ne izvrše sve provere i ne uvere se da su troškovi realni, ali i da je tako, njihov odnos prema nama posle Davidove smrti, ne može se opravdati nikakvim parama“, kaže kroz suze Danijel.

Foto: Privatna arhiva

Iz Fondacije „Budi human“ za naš portal naveli su da novac neće uplaćivati bolnici „Medpol“ u Istanbulu, dok ne dobiju saglasnost roditelja.

„Tog dana, kada je David preminuo, roditelji su nas zvali i dali saglasnost da uplatimo sumu od preko 22.000 evra, koja je bila na računu. Međutim, ubrzo posle toga, ponovo su zvali i rekli da sve obustavimo i da ne uplaćujemo ništa dok se ne izvrše određene provere. Kad osoba za koju prikupljamo novac, bilo da je dete ili odrasla, premine, račun postaje neaktivan. Međutim, gasimo ga tek kad se završi plaćanje svih troškova lečenja. Takođe, potrebno je da mobilni operateri naplate sve poruke, koje su poslate dok je račun bio aktivan, što je slučaj i sa Davidom“, kaže za Nova.rs Ljiljana Kuzmanović, upraviteljka Fondacije „Budi human“.

Foto: budihuman.rs

Koliko Petrovići tačno duguju i da li uopšte duguju novac, ne znamo, ističe ona.

„Ne komuniciramo sa klinikama, već roditelji biraju bolnicu i oni su sa njima u kontaktu. Nama dostavljaju račune, a uz saglasnost roditelja vršimo uplate. Za Davida smo do sada uplatili 57.000 evra, a deo iznosa plaćala je i druga fondacija preko koje su sakupljali novac. Čak i ako postoji taj dug prema klinici, strašno je ako je istina, da bolnica nije htela da odobri preuzimanje tela umrlog deteta i dozvoli roditeljima da ga sahrane. Ako je novac bio uslov, onda je to jezivo i nehumano da tako postupaju sa pacijentima“, kaže Kuzmanovićeva.

Foto: Privatna arhiva

Iz ambasade Srbije u Turskoj rečeno nam je da su upoznati sa slučajem, ali da se moramo obratiti Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Turske. Odgovore iz policije Turske nismo dobili do objave ovog teksta.

„U skladu sa propisima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Turske, molimo Vas da se obratite Pres sluzbi ministarstva“, rečeno nam je u ambasadi.

Takođe, iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije nisu odgovorili na naša pitanja do zaključenja teksta.

Foto: Privatna arhiva

Iz bolnice „Medipol“ u Turskoj, za Nova.rs, rekli su da spremaju zvanično saopštenje.

„Mi smo ozbiljna i profesionalna ustanova, a povodom pisanja u medijima o našem radu i slučaju pacijenta Davida Petrovića, objavićemo zvanično saopštenje“, rečeno nam je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Podsetimo, desetogodišnji David Petrović preminuo je 10. decembra u Turskoj, u bolnici „Medipol“. Njegovo lečenje finansirano je preko različitih donacija i SMS poruka putem fondacija „Budi human„ i „Podrži život“. Posle smrti deteta, prema rečima oca Danijela, bolnica je odbila da preda telo, do isplate duga od 39.000 evra. U slučaj se tada uključila ambasada Srbije, posredstvom kojih je telo deteta ipak predato roditeljima, a dug će biti isplaćen, samo ukoliko se posle istrage, ispostavi da su svi troškovi realni.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare