Tamara Džamonja Ignjatović, profesorka psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, poznata po kritičkim komentarima vlasti i javnog diskursa, smenjena je s mesta koordinatorke tima Društva psihologa Srbije (DPS), koje je angažovano na projektu pružanja psihosocijalne pomoći posle tragičnih događaja u „Ribnikaru“ i Mladenovcu. Njenu smenu su, kako saznajemo, izglasali na novoizabranom Izvršnom odboru (IO) DPS na čijem čelu je od jula meseca ove godine Dunja Simić. Predsednica IO je kadar SNS, a javnosti je poznata kao jedna od najbližih saradnica Nebojše Stefanovića, nekadašnjeg prvog čoveka MUP, potom i Ministarstva odbrane, ali i "prognane" državne sekretarke i njene koleginice iz struke Dijane Hrkalović.

Naime, Dunja Simić, inače kadar SNS, izabrana je za predsednicu IO DPS-a, u trenutku kada je ovo Društvo, zbog svih svojih stručnih resursa koje je stavio na raspolaganje, postao primarni stub u upravljanju nacionalnom krizom, nastalom nakon masovnog ubistva devetoro učenika i čuvara OŠ „Vladislav Ribnikar“. Upravo zbog takvog tajminga se uveliko spekuliše da je osnovni razlog angažovanja bivše saradnice Nebojše Stefanovića, zapravo „kontrola štete“ i stručnog rada DPS.

Foto: Printscreen Nova/Video

Tamara Džamonja Ignjatović je već 20 meseci na čelu Društva psihologa Srbije. Sa te pozicije nije smenjena, ali je za Nova.rs potvrđeno da bi se, imajući u vidu njeno isključivanje iz tima za koordinaciju pružanja pomoći nakon ubistva u Ribnikaru, to moglo uskoro očekivati. Razlog su, kako nam je rečeno, nesuglasice i nerazumevanje sa novim članstvom Izvršnog odbora, koji predvodi Dunja Simić. Ona je ispred DPS-a predložena i za članstvo u Radnoj grupi za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić.

Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/

„Jedan od problema nastao je oko tima profesora zaposlenih na Filozofskom fakultetu, koji se bave obrazovanjem i koji su od početka volonterski pružali pomoć i podršku nastavnom osoblju u osnovnoj školi pogođenoj tragedijom. Oni su predložili projekat pružanja obrazovne podrške, koji je načelno prihvaćen, ali ne i tim sa fakulteta. Umesto njih, IO planira da uključi druge saradnike. Svakako, isključivanje profesorke Džamonje iz tima za koordinaciju, nipodaštavanje njenog dosadašnjeg rada i zalaganja na napretku Društva, kao i Radne grupe, nemogućnosti uticaja na odluke i nespremnosti da se saslušaju drugačija mišljenja i predlozi, dovelo je do toga da ni ona više nije smatrala da njeno učešće u ovom projektu ima bilo kakvog daljeg smisla. U ovom trenutku, takva razmimoilaženja nisu od koristi ni nastavnicima, ni deci, a ni roditeljima, koji su i dalje skeptični po pitanju vraćanja dece u ovu školu od 1. septembra“, kaže izvor Nova.rs.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kada smo pozvali profesorku Džamonju Ignjatović, ona nije želela da komentariše dešavanja u DPS, samo nam je kratko potvrdila da će promena verovatno biti, ali tek posle Skupštine Društva psihologa Srbije koja o tome donosi odluku.

Tamara Džamonja Foto: Nova S

„I dalje sam formalno predsednica i to ću biti sve do Skupštine, koja će se najverovatnije održati u oktobru. Tada ću predati izveštaj o radu, ali ne želim o unutrašnjim pitanjima i problemima Društva da govorim javno“, kaže za Nova.rs prof. Džamonja Ignjatović zahvaljujući čijem angažovanjem je Beograd dobio organizaciju Evropskog kongresa psihologa 2027.

Podsetimo, predsednica Izvršnog odbora DPS Dunja Simić na čelo IO DPS došla je u julu ove godine kao kadar SNS, a njena zamenica, odabrana na istoj izbornoj skupštini Anita Popović, je psihološkinja u Gardi Vojske Srbije tj. Ministarstvu odbrane i takođe bliska saradnica bivšeg ministra Nebojše Stefanovića.

Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

„One se u Društvu ponašaju vrlo ‚komandantski‘, a profesorki Džamonji ne dozvoljavaju nikakve predloge. Kada Simićeva bude deo Radne grupe u Ribnikaru, profesorka će izaći iz tog projekta, jer više ništa tamo neće moći da učini. Ona je predložila da obrazovnu podršku u toj školi rade kolege sa Filozofskog, koji se bave obrazovanjem, potpuno volonterski. Ovim projektom koordinisala je profesorka i radli su kao sjajan tim. Međutim, članovi odbora, na svaki predlog profesorke, odgovaraju sa:‘Mi odlučujemo i imamo kontrolu‘. Od početka su je gledali kao neprijatelja. Napali su je da radi neovlašćeno i da ne sme ništa da potpisuje, iako je predsednica, bez njihovog odobrenja. Sramota!“, naglašava naš sagovornik, koji je zamolio da ostane anoniman.

Novi Izvršni odbor, nažalost, ističe on, više nema sluha za projekat u „Ribnikaru“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Novi članovi povukli su tim sa Filozofskog fakulteta, koji je pružao stručnu pomoć nastavnicima, roditeljima i deci, a ko će raditi sa njima od septembra, ostaje da vidimo“.

Pročitajte još:

Na naša pitanja o turbulentnim promenama i situaciji u DPS, psihološkinja Dunja Simić kaže, da su u pitanju dezinformacije, a za tim sa Filozofskog tvrdi, da su se povukli iz projekta – samoinicijativno!

„Žao mi je što povodom tako važnih tema postoje dezinformacije i neslaganja. Tim Filozofskog fakulteta nije ni bio angažovan od strane DPS-a. Na naš predlog da se uključe u novu fazu projekta, Filozofski fakultet se povukao sam, na našu žalost. Izvršni odbor DPS-a nema veze sa tim, koordinatorka projektnog tima ih je samo u ime rukovodilaca projekta obavestila o uslovima učešća i odgovorili su negativno. Neposredno pružanje psihološke pomoći biće u nadležnosti Instituta za mentalno zdravlje. Ovo nije lična stvar bilo koga, već zajednička borba svih nas, zato vas molim da se u toj borbi ujedinimo”, kaže za Nova.rs Dunja Simić, predsednica IO DPS.

O smeni profesorke Džamonje Ignjatović tvrdi da nije bilo reči.

Tamara Džamonja Ignjatović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Ona i dalje obavlja funkciju predsednice Društva, njen mandat traje i nikada nije bilo reči o njenoj smeni. Svakako o tome odlučuje Skupština Društva, a ne Izvršni odbor. Društvo psihologa Srbije ostaje pouzdan i legitiman partner Vlade RS, u koordinaciji sa Institutom za mentalno zdravlje kao nosiocem projekta. Svoju ulogu će dalje fokusirati kroz aktivnosti projektnog tima DPS-a. Aktivnosti i pripreme nisu prestajale tokom leta i učinićemo sve da na stručnom nivou damo svoj doprinos naporima države da predstojeća školska godina počne u najboljem interesu učenika, roditelja i nastavnika”, kaže Simić.

Psihološkinja Dunja Simić, predsednica IO DPS, javnosti je poznata iz vremena kada je Nebojša Stefanović bio ministar policije i kada je, pored Dijane Hrkalović, Biljane Popović Ivković i Katarine Tomašević, bila jedna od njegovih najbližih saradnica i osoba od poverenja. Nakon što je Stefanović rotirao ministarstva sa Aleksandrom Vulinom i postao ministar vojni 2020., gotovo sve njegove saradnice iz MUP otišle su na neke druge funkcije, dok je Simićeva pošla sa njim.

Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

U njenoj zvaničnoj biografiji navodi se da je osnovne i master studije završila na Filozofskom fakultetu na smeru kliničke psihologije. Bila je osnivač i koordinator nacionalnog programa „Osnovi bezbednosti dece” i „Osnove sistema odbrane Republike Srbije” u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Jedna je od osnivačica „Mreže žena u policiji”, edukator programa „Podrška kolege” i autor brojnih radionica namenjenih zaposlenima unutar sistema odbrane, bila je aktivna i kao članica nekoliko radnih grupa za sprečavanje nasilja, kao predstavnica MUP-a, navodi se u njenoj biografiji dostupnoj na internetu.

Da je tokom saradnje sa Stefanovićem umela da izađe iz profesionalnih okvira svedoče i brojni natpisi na društvenim mrežama. Posebno se istakla u trenutku kada je otpočeo stranački, ali i medijski linč Stefanovića, zbog nikad rasvetljene afere prisluškivanja predsednika. Nije se libila da se upusti u raspravu sa neistomišljenicima, pa su je mnogi korisnici na mrežama označavali kao bota. Jednom prilikom je ušla i u raspravu sa Igorom Jurićem, prozivajući ga da otkrije ko je političar pedofil, što je u tom trenutku bila jedna od glavnih medijskih tema.

***

BONUS VIDEO: Pomen đacima stradalim u Ribnikaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare