Nis rekonstrukcija mosta
Rekonstrukcija pešačkog mosta kod Tvrđave u Nišu Foto:N1

Rekonstrukcija pešačkog mosta kod Tvrđave u Nišu, ni posle bezmalo dve godine nije završena do 1. avgusta, što je poslednji rok koji je iznela gradonačelnica. Iako je za nju most završen, radnika ima i dalje, a ni rasveta još nije postavljena. Ono što je izazvalo buru reakcija u Nišu jeste neka vrsta ambijentalne rasvete prilepljene uz ogradu. Stručnjaci upozoravaju da takvo osvetljenje nije predviđeno planom, niti se uklapa u ambijent, a građane pozivaju na oprez prilikom hodanja.

Noću svetli romantično. Ima trenutaka kada ne svetli uopšte, pa se tada ni ne vidi ono što svetlost dana otkriva.

„Ploče – s brda, s dola, levo – desno… Neke stare, neke polovne, neke polomljene“, kaže arhitekta Mića Stamenković.

Golim okom uočljivi nedostaci, naročito vidljivi ispred nogu. Nejednako postavljene ploče, ulegnuti slivnici. Na njih reaguju i prolaznici.

„Video sam, sapliću se ljudi…urađeno, uradio neko da se uči“

„Postoje i u drugim državama i gradovima lepo mostovi urađeni, a ne na ovakav način. jer, šta – da se zaradi neki novac preko“

„Ma, fantastično“

„Evo pogledajte, ova sa ovom (pokazuje na ploče) nema blage veze. Negde su pogodili da lepo iseku, negde nisu“, dodao je Stamenković.

Nis rekonstrukcija mosta
Rekonstrukcija pešačkog mosta kod Tvrđave u Nišu Foto:N1

„Postoji jedna stara mudrost koju su mene moji radnici naučili, a koja kaže – od kakvi je, za kakvi je, mnogo si je ubavo. Ako se mi ne bunimo i ne tražimo da ovo bude dobro, onda će ovakvi sramotni projekti da prolaze. Ovo je skupljen otpad od ploča, koje god su mogli da nađu, samo da bi rekli da je završeno. Evo, iza nas sad ide radnik koji popunjava fuge“, pokazuje Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD).

I nosi majicu na kojoj je ispisan naziv preduzeća koje je na tenderu izabrano i koje je probilo sve rokove za završetak posla na glavnom niškom trgu. Kaže da ga ništa ne pitamo:

„Sve što vas zanima u upravu dole se obratite“, kaže jedan od radnika.

N1: U koju upravu?

„Ne znam“, odgovara.

N1: Rekli su da je most gotov, ja ne znam šta Vi radite sad tu.

„Igram se“, kaže.

Igrala se rokovima na niškom Trgu kralja Milana i firma sa njegove majice. Pet puta ih je probila, a vlast ih je pravdala pandemijom sve dok je mogla. Početkom jula ih je gradonačelnica prozvala i izrekla da je prvi avgust poslednji rok.

Nis rekonstrukcija mosta
Rekonstrukcija pešačkog mosta kod Tvrđave u Nišu Foto:N1

Ako je po vlastima, rekonstrukcija mosta je gotova i trajala je blizu 600 dana. Nosivost mosta je tokom vikenda čak i isprobana parkiranjem taksi vozila na njemu, što su mnogi u gradu na Nišavi videli – kao predstavu.

„Bilo koji građevinski objekat je završen kada komisija utvrdi da je sve urađeno u skladu s projektom i kada se izvrši primopredaja radova. Ovde to nije slučaj jer je više radnika na mostu nego što je bilo tokom gradnje, a i zato što su netragom nestala dva stuba“, tvrdi Danijel Dašić, inače građevinski inženjer.

Dobra stvar je, ako ste ovde uveče, to što imate izgovor da se ne javite onima kojima ne želite.

„Ne rešava se osvetljenje horizontalno. Bije u noge, a dodjite na sredinu da vidite noću – mrkli mrak“, kaže Mića Stamenković.

N1: Ovde smo videli i rešenje za kablove…

„To je vrhunac naše tehnike. Divno kinesko svetlo 300 dinara metar i vezano vezicama kao što vezujemo maske na felnama“, dodaje.

I kada se svedu računi…

„Petsto evra po metru kvadratnom, što je otprilike cena izgradnje kompletnog stana u gradu Nišu“, naveo je Dašić.

Čije rukovodstvo, na naše imejlove u vezi sa rekonstrukcijom – dok je trajala, nikada nije odgovorilo. A i zašto bi kada most svetli u bojama nacionalne zastave.

BONUS VIDEO: Gusti dim iznad Grocke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar