Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr

“Činjenice su svete, komentari su zabranjeni”. Sigurno ste čuli za ovo čuveno novinarsko pravilo Čarlsa Prestviča Skota, višedecenijskog urednika a potom, od 1907, i vlasnika lista The Manchester Guardian. Ovaj list će 1959. godine promeniti ime u The Guardian, jedne od najuglednijih dnevnih novina na svetu, a pomenuto pravilo ostalo je jedna od vodilja novinarskog zanata novinarima širom sveta.

Naravno, pažljivi čitalac već se pobunio – pa to pravilo ne glasi tako, nije komentar zabranjen, nego slobodan! I zbilja, pomenuto pravilo nije delo C.P. Skota, nego gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski. Urednik Skot je govorio “činjenice su svete, komentar je slobodan”, a gradonačelnica Sotirovski je u četvrtak “poučila” novinare da će im, ako se budu usudili da komentarišu odgovore koje stižu iz gradske vlasti, ti odgovori ubuduće biti uskraćeni:

“Nije uobičajena praksa, uobičajena praksa je za one medije koji naše odgovore zloupotrebljavaju, odnosno, izvlače iz konteksta, prenose pogrešno, ono što je najvažnije, izvlačeći upravo iz konteksta i zbog toga što komentarišete u tekstovima, odnosno, oni mediji koji komentarišu naše odgovore, neće dobijati odgovore ubuduće. (…) Dakle, onog trenutka, a to važi sada i za ovaj tekst, kada prestanete, ne samo vi, nego mediji uopšte, zato se obraćam svima u množini, da manipulišete informacijama, da izvlačite iz konteksta, i ono što je najvažnije, da komentarišete odgovore u svojim tekstovima, dobićete odgovore kako valja”, rekla je Sotirovski “Južnim vestima” i drugim prisutnim medijima.

Ima neobičnog sveta među gradskim i opštinskim prvacima.

Setimo se, na primer, da je gradonačelnik Leskovca zvao novinare na svečano otvaranje toaleta na groblju. Setimo se doktora “Aerodruma” Terzića iz Kraljeva, koji je svečano otvarao semafor, setimo se predsednika beogradske opštine Palilula koji je onomad svečano zavirivao u novi kontejner…

Takođe, nedavno je predsednik opštine Petrovac na Mlavi svečano pustio u rad banderu, Gašić je svojevremeno kao gradonačelnik Kruševca svečano otvarao stepenište, ministar Vulin je svečano otvarao lift, a gradonačelnik Novog Sada Vučević je svečano otvarao ogradu.

Dragana Sotirovski Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Ima ovakvih bizarnosti na kamare, te se možda na prvi pogled izjava gradonačelnice Sotirovski i ne ističe nešto naročito u moru apsurda. Štaviše, njena izjava podsetila je na izjavu Nikole Selakovića iz marta 2018, kada je tadašnji generalni sekretar predsednika države rekao da “posle poruke predsednika ne treba više niko ništa da dodaje ni da priča”.

Međutim, stvari malo drugačije izgledaju ako se zna da je gradonačelnica Sotirovski – bivša novinarka. Radila je četvrt veka na RTS-u, pre nego što je krajem 2017. postavljena na mesto načelnice Nišavskog upravnog okruga. Pa dobro, mogao bi reći čitalac, šta je čudno to što višedecenijska i višestruko nagrađivana novinarka RTS-a misli da je komentarisanje vesti i odgovora zabranjeno? Ta, RTS se upravo i trudi da, naročito u informativnim emisijama, ni slučajno ne obavesti građane o bilo čemu drugom do o najnovijim izjavama funkcionera – daj šta je neko (ili, najčešće, Neko) rekao, nema veze da li je to tačno, da li je uvredljivo, da li obmanjuje građane: komentar je zabranjen! Nema veze što se na ovaj način novinari svode na držače mikrofona dok Funkcioner nešto smatra, nema veze što medij tih i takvih novinara postaje oglasna tabla vlasti – komentar je zabranjen.

I, istina, ima RTS neka načela kojima nema mesta u novinarstvu, poput znamenitog stava da RTS “u raznim stvarima mora da prati rad institucija” i da “tamo u društvu gde ima puno spinovanja, morate da pratite kako se neke institucije izjašnjavaju i vi ne možete da iskačete iz toga”, tako da je i iz ovog ugla izjava gradonačelnice i bivše novinarke Sotirovski – iako poražavajuća – potpuno razumljiva.

Postoji, međutim, nešto što poražava još više, kada pogledamo biografiju bivše novinarke Sotirovski na portalu Istinomer i u njoj njen intervju dat “Niškom portalu” u aprilu 2017. godine, dok je još bila novinarka.

“Javna je tajna da su mnogi novinari, čak i nacionalnih medija na platnim spiskovima javnih preduzeća, raznih Ministarstava, lokalnih moćnika, tajkuna, viđenijih političara… Neko to radi zbog novca, nego zbog vraćene usluge, neko zbog ugleda, neko zbog mogućnosti da nekom trećem pomogne (da zaposli nekog bližnjeg npr)…..razne su želje, zahtevi,razlozi… Ne mislim ništa o takvim novinarima, zapravo oni su, ali to je loša poruka za mlade kolege novinare, uvek najbolje prolazili”, rekla je u ovom intervjuu novinarka Sotirovski, silno nahvalivši pritom one iste “Južne vesti”.

Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr

“Većina nas koja je sa strane gledala i to komentarisala u negativnom kontekstu materijalno se nije pomerila od nule, profesionalno smo daleko odmakli ali…od tapšanja po ramenu shvatite to vremenom, nema vajde. A vlasti su se menjale, takvi su uvek opstajali. Menjali smo predsednike, Vlade, dočekivali i ispraćali ministre… Ti novinari su ‘plivači’ u svakoj novoj raspodeli vlasti. Oni su poslušnici i podanici, i mi koji volimo ovaj posao moralni pobednici ali istovremeno i gubitnici. Zadržali smo čisto ime i prezime i ideale zbog kojih nekada boli glava”, rekla je tadašnja novinarka Sotirovski za “Niški portal”.

Sve ovo je, izgleda, prestalo da važi nakon što je, kako rekosmo, krajem te iste 2017. godine postala načelnica Nišavskog upravnog okruga. U junu 2020. bila je prva na listi SNS-a na lokalnim izborima, a postala je gradonačelnica Niša u avgustu.

I, ne, neće biti daljeg komentara na izjavu gradonačelnice Sotirovski, pošto to toliko ne voli. Nek ostane samo još jedan njen odgovor iz pomenutog intervjua 2017. godine, nakon kojeg svaki komentar zbilja i nije potreban:

“Svaka vlast je imala svoje podanike. Neki su otišli toliko daleko da ih je ista ta politika koja ih je stvorila, vremenom i ‘pojela’. Nestali su, nisu imali meru, nisu znali za dosta… jer vlast je slast, ne zaboravite!”

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare