"Mi nemamo gde, poginućemo, nećemo napustiti naše domove", kaže Marko Živić predsednik skupštine stanara zgrade u beogradskom Južnom bulevaru koje su u sredu drugi put ove godine pokušali da isele. Razlog je hipoteka pod kojom se zgrada nalazi, a za koju stanari tvrde da je nastala tako što je investitor falsifikovao njihove potpise kako bi podigao kredit.

U sredu je drugi put ove godine odloženo iseljenje ovih stanara. Na licu mesta bile su komšije, prijatelji, poznanici… Marko nije jedini, izvršitelji dišu za vratom i prete iseljenjem ukupno 14 porodica.

Drama je trajala pola sata

Iseljenje Južni bulevar Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Preko puta bravar, izvršiteljka i policija. Epilog: Iseljenje je odloženo.

Iako stanari još nisu dobili zvanično tu potvrdu, niti su videli da li je sačinjen bilo kakav zapisnik. Ipak, jedno je izvesno – na kraju nije bilo nikakvih intervencija niti iseljenja.

„Živim šest godina u ovoj zgradi, stanove sam kupio još 2011. godine, dok su bili u izgradnji. Živim sa šestoro dece i ženom. Ovo je samo još jedan od napada na našu zgradu“, kaže Marko koji je inače rodom sa Kosova i Metohije.

Kaže i da uprkos tome što je Privredni sud doneo presudu po kojoj je jasno da firma „Geon“ nema stanove na ovoj lokaciji, a koja je, kako tvrde stanari, falisifikovala hipoteku i pretvorila im živote u neprestano iščekivanje hoće li završiti na ulici ili ne.

„Samo na mom spratu ima devetoro dece, a 36 ukupno u zgradi. Ovde živi još 13 porodica“, kaže Živić.

Foto: Nova.rs

Kaže da im je život katastrofa od trenutka kada su saznali za problem sa hipotekom.

„Mi strepimo i dan danas. Niko od nas nije otišao, ni na letovanje, ni na zimovanje. Mi samo zaključani, zaključvamo zgradu. U strepnji sam, to znam“,

Njegovo najstarije dete ima 12 godina, a najmlađe je još uvek bebe. Dok je stanarima pretilo iseljenje, oni u tom trenutku nisu bili u zgradi.

„Firma koja je falsifikovala hipoteku, nema nekretnine na Južnom bulevaru 90. Bez obzira na sve, od nas potražuju neke nenormalne milione ovde, od nas nedužnih“, navodi Živić.

Iseljenje Južni bulevar Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Još jedan pokušaj iseljenja bio je krajem juna, ali je poput ovog današnjeg odložen zbgog velikog broja prijatelja i komšija koji su pružali podršku.

Sve je krenulo pre deset godina, kada su stanari obavešteni da im je zgrada pod hipotekom.

Stanari objašnjavaju da su u periodu od saznanja da je zgrada pod hipotekom do danas prolazili kroz različite pritiske, ali da nisu odustajali.

PROČITAJTE JOŠ

„Mi smo kupili stanove u zgradi gde nije postojala hipoteka. Postojala je pre toga jedna, ali je bila vraćena. Onda je investitor zgrade tražio od nas da mu damo potpise, kako bi uzeo kredit. Mi nismo hteli da mu damo. On je falsifikovao naše potpise i dobio kredit od milion i 250 hiljada evra. Mi smo još 2014. godine podneli tužbe i krivične prijave“, tvrdi za Nova.rs Nenad Aleksandrović, jedan od stanara zgrade.

Iseljenje Južni bulevar Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Dodaje da se po toj tužbi još uvek ništa nije rešilo.

„Mi samo tražimo da se ta tužba dovrši do kraja. Međutim, njih to ne interesuje, samo ih interesuje da uzmu“, kaže Nenad.

Pojašnjava da je u međuvremenu NLB banka kupila Komercijalnu, koja je trebalo da proda sva svoja potraživanja.

„Neki Nihačić je kupio tu hipoteku od milion i 250 hiljada evra za 60 hiljada evra. Onda je on dolazio tu kod zgrade, tražio hiljadu evra po kvadratu da nas ne dira – mi to nismo hteli, jer čovek nije u pravu. On je otišao kod sudskog izvršitelja i tražio da izvrše njegova potraživanja“, pojašnjava sagovornik Nova.rs.

Nova.rs je pokušala da kontaktira firmu „Geon“, ali do objavljivanja ovog teksta nismo uspeli. Nakon što se nisu javljali na broj telefona koji je naznačen, taj broj sada nije moguće ni dobiti.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare