Iseljenje porodica iz čak 12 stanova u zgradi na Južnom bulevaru koje je trebalo da se održi danas, ipak je odloženo. Iako je bilo najavljeno da će stanari danas biti iseljeni, izvršitelji su popisali zgradu i popisani su vlasnici stanova, sačinjen je zapisnik i građanima je obećano da iseljenja danas neće biti.

Pre dolaska izvršiteljke Svetlane Manić, jedan od policajaca rekao je okupljenima da iseljenja neće danas biti već da će se sačiniti zapisnik i izvršiteljka će popisati zgradu.

Policajac kaže da on nema informacije o tome kada će biti iseljenja, jer su za to zaduženi izvršitelji a ne policija.

Stanari, uz prisustvo Združene akcije „Krov nad glavom“, danas su bili spremni da izvršiteljima blokiraju ulaz u zgradu jer tvrde da jer navode da je iseljenje protivno, pošto je sudski postupak još uvek u toku.

PROČITAJTE JOŠ

Stanari tvrde da im iseljenje preti zbog hipoteke za koju niko od stanara nije znao da postoji i koja ne postoji na njihovim ugovorima. Hipoteka je, kako tvrde, stečena na falsifikovanim potpisima a sudska odluka o tome se još uvek čeka.

Predsednik kućnog saveta Marko Živić kaže za Nova.rs da je podizvođačka firma „Geon“, u dogovoru sa bankarom, 2014. godine podigla kredit od 1.200.000 evra – tako što je falsifikovala potpise jednog od investitora Slobodana Premovića i nekoliko „gospođa koje su dale plac za zidanje zgrade“.

„Na osnovu ta dva falsifikovana potpisa, (firma Geon) podiže kredit od 1,2 miliona evra. Firmu onda ‘puštaju niz vodu’, firma dolazi u stečaj i banka je sprovela parnicu protiv nas“, priča Marko Živić.

„Kad je trebalo da NLB bnaka kupi Komercijalnu banku, sva potraživanja prodata su Draganu Mihalčiću i čovek je za 60.000 evra kupio dug od 1,2 miliona. I onda sprovodi izvršenje ovde za tri miliona – na nedužnim građanima“, kaže Živić.

Stanari bi dug otkupili, kaže Živić i ističe da im to nije ni ponuđeno i da su za dug saznali „preko noći“ – od izvršitelja.

Jedan od investitora i stanara Slobodan Premović priča da je u toku suđenje „za utvrđivanje ništavosti“, ali da je sud ipak doneo rešenje za izvršenje jer „njih ništa ne sprečava“.

Premović kaže da izvršiteljka vidi da ima „dosta pravnih povreda“ i da se radi o falsifikatu. On ističe da se obraćao predsedniku države, premijerki i ministrima pravde i policije.

„Obratio sam se svim nadležnim organima. Jedina naša pravna mogućnost je da država radi po zakonu“, ističe Premović. Gradska odbornica Stranke slobode i pravde (SSP) Ana Gođevac kaže za Nova.rs da je došla da pruži podršku 12 porodica koji su suočavaju sa nepravdom.

„Ono što su nama porodice rekle jeste da se radi o falsifikanoj hipoteci i da se vode raznorazni sporovi vezani za dokazivanje da se radi o falsifikatu hipoteke. Međutim, poslednji u nizu poverilaca – zato što su se poverioci menjali, je pokrenuo sada postupak izvršenja. Građani su uložili prigovor trećeg lica u postupku, da pokušaju da se zaštite, a o tom prigovoru nije ni odlučeno još uvek a sprovode se izvršne radnje“, kaže Gođevac.

„Jasno je da je reč o nebrizi institucija o po pitanju ovih porodica. Ukoliko bi se desilo da se ovo izvršenje zaista sprovede, a da se dokaže u sudskim postupcima da je reč o falsifikatu, onda je nastala nenadoknadiva šteta koju ovim ljudima niko ne može da nadoknadi“, navodi odbornica SSP.

Ona dodaje da je u sporu i službenik banke istakao da smatra da je reč o falsifikatu, ali da do sada nije doneta odluka. „Hipoteka je stavljena na zgradu, ali postupak izvršenja pokrenut na 12 stanova“, objasnila je Gođevac.

BONUS VIDEO: Izvršitelji prete izbacivanjem porodica iz zgrade na Južnom bulevaru u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare