Foto: Shutterstock

Ministarka pravde propisala je izmene Javnoizvršiteljske tarife prema kojima vrednost boda raste sa sadašnjih 120 na 150 dinara, bez PDV-a. Pošto se sve naknade za rad izvršitelja iskazuju u bodovima, proizilazi da će sve usluge - biti skuplje. Ove izmene objavljene su u Službenom glasniku 24. februara, a na snagu stupaju 4. marta. "Nova tarifa se primenjuje na postupke izvršenja i obezbeđenja koji su pokrenuti od dana stupanja ove tarife na snagu", stoji u objavljenim izmenama.

Osim skupljeg boda za 30 dinara, u novoj Javnoizvršiteljskoj tarifi uvećan je i broj bodova za jednu uslugu, piše portal N1.

Umesto 2,5 boda, što je 300 dinara bez PDV, za uslugu dostavljanja poštom strankama, učesnicima u postupku i sudu, po novom će tarifa biti 3,5 bodova, što je 525 dinara bez PDV, za uslugu koja, po novom obuhvata – dostavljanja poštom strankama, učesnicima u postupku, sudu, državnim organima, pravnim licima, preduzetnicima i imaocima javnih ovlašćenja.

To je povećanje, u dinarima – za 75 odsto.

Pročitajte još:

Naknada za pripremanje, vođenje i arhiviranje predmeta sa utvrđenim brojem bodova određena je u tarifnom broju 1. ove tarife.

Iznos bodova za ove naknade – koje zavise od vrednosti postupka – nije se menjala. Ali će bod od 4. marta biti skuplji za 30 dinara i iznosiće 150 dinara, kao i za sve druge usluge, piše portal N1.

„Naknada za pripremanje, vođenje i arhiviranje predmeta u postupku dobrovoljnog namirenja novčanog potraživanja pre pokretanja izvršnog postupka iznosi 20 odsto naknade određene tarifnim brojem 1. ove tarife, koja ne može biti manja od 2000 dinara“, stoji u Javnoizvršiteljskoj tarifi.

Opširnije o ovoj temi pročitajte na portalu N1.

BONUS VIDEO Porodica Sokočanin sačuvala svoju kuću koju su oduzeli izvršitelji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar