Foto:Gradska opština Novi Beograd

Izgradnja novog Kineskog tržnog centra, od kapitalnog je značaja ne samo za Novi Beograd već i za celu Srbiju, s obzirom na to da će se iz ovog centra distribuirati proizvodi i u druge gradove naše zemlje, izjavio je danas predsednik Gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan, prilikom posete gradilištu ovog centra koji niče u produžetku ulice Jurija Gagarina.

Novi Kineski tržni centar imaće dve zgrade, na dva nivoa, ukupno 475 lokala, a ukupna investicija iznosi 40 miliona evra, saopštila je Gradska opština Novi Beograd.

Tokom sastanka predsednika opštine Bovana i Zouva Đunveia, direktora kompanije „Eurasia Trade Centar“, koja finansira gradnju, održanog posle obilaska gradilišta, rečeno je da će oba objekta budućeg centra biti završena istovremeno, u aprilu naredne godine.

„Očekujemo da taj centar pokrene ceo lanac poslovanja novih, malih i velikih kompanija, kako iz Kine, tako i trgovaca iz Srbije koji će se na ovom mestu snabdevati robom iz ove velike istočne države. Nadamo se da će se u novi centar preseliti i deo zakupaca iz starog centra u Bloku 70“, rekao je Bovan.

Foto:Gradska opština Novi Beograd

On je naglasio da je od velike važnosti da budući moderni objekti ispune standarde u pogledu bezbednosti, higijene i ekologije, što se ne može reći za sadašnji Tržni centar u Boloku 70, u kom je 2021. godine jedan od objekata izgoreo.

Prema rečima predsednika opštine, od sugrađana koji žive u okolini Kineskog centra u Bloku 70, često stižu primedbe na komunalni red i bezbednost u okolini Kinsekog centra, jer su trgovci zaposeli trotoare i na njima napravili improvizovane tezge.

„Kako smo danas čuli, to neće biti slučaj s novim centrom koji će između dve zgrade s lokalnima, dobiti i veliki parking prostor sa 430 parking mesta“, naglasio je predsednik opštine.

Foto:Gradska opština Novi Beograd

On je konstatovao da na Novom Beogradu živi više od 5.000 kineskih državljana i da gradska opština na čijem je čelu, nastoji da održi dobru saradnju sa njima.

Direktor „Eurasia Trade Centar“, Zou Đunvei, rekao je da će budući tržni centar biti najveći na Balakanu i da će, pored značaja za lokalno stanovništvo, doprineti jačanju privredne saradnje dve države.

Sastanku je prisustvovao i predstavnik kompanije „Čajna konstrakšen“ Čin Čengđijan, koja kineski centar na Novom Beogradu, gradi po, kako je naglasio, svim standardima zakonodavstva Srbije.

Foto:Gradska opština Novi Beograd

Učesnici sastanka su konstatovali i da je pozicija novog centra izuzetno dobra, jer će prema urbanističkom planu ovog dela Beograda, ulica Jurija Gagarina biti produžena.

Jugoistočnom stranom novi kineski tržni centar je povezan sa obilaznicom oko Beograda, a biće spojen i sa budućim krakom obilaznice.

U planu je da se na ovom mestu napravi nova okretnica tramvaja, što će građanima dodatno olakšati pristup.

***
BONUS VIDEO – Kako izgleda Kineski tržni centar u Bloku 70 posle požara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar