Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

"Nećemo više da se pitamo čije dete je sledeće!" poručuju roditelji iz novoosnovanog Udruženja roditelja dece stradale u saobraćaju, koji se zalažu za oštrije kazne za počinioce teških krivičnih dela u saobraćaju.

„Naša ćerka Nikolina Janković (12) je stradala nakon udarca na pešačkom prelazu u Kragujevcu, 7. decembra zbog bahate vožnje V.K.  Svedoci smo da svakoga dana prethodnih meseci, ali posebno ovog meseca neko dete bude udareno na putevima Srbije. Udaren dečak (10) u Kumodražu, pijani mladić (23) u Bogatiću udario dve devojke, šleper udario dečaka (7) u Petrovaradinu, dve devojčice (8 i 13) udarene na pešačkom u Beogradu, dečak (12) udaren u Beogradu na putu, povređen dečak u Lazarevcu, udareno dete u Vranju, a vozač pobegao… ovo su sve vesti od prethodnih desetak dana“, piše majka Vera Janković u saopštenju novoosnovanog Udruženja roditelja koji su izgubili decu zbog bahatih vozača.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Opravdano zabrinuti za bezbednost naše dece u saobraćaju i revoltirani kaznama koji počinioci ovakvih dela dobiju osnovali su “Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju”.

U saopštenju se navodi da roditelji nastradale dece, neće odustati od promene kaznene politike za počionice teških krivičnih dela u saobraćaju sa smrtnim ishodom.

„Verujemo i argumentovano tvrdimo da oštrija kaznena politika dovodi do smanjenja tragedija i povreda dece u saobraćaju i upravo to je jedan od prioriteta našeg udruženja. Rastući trend kome svedočimo svakoga dana nas obavezuje da se borimo da deca u Srbiji ne dožive sudbinu naše stradale dece i iako se svakoga dana borimo sa tugom ujedinjeni smo našli snagu da žrtve naše dece ne budu uzaludne i da naš bes i revolt usmerimo u promene“, stoji u saopštenju u okviru obrazloženja zbog kojeg su se ujedinili roditelji iz cele Srbije.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U Udruženju se, trenutno, nalazi više od 30 porodica koje su izgubile svoju decu u saobraćaju i koje aktivno žele da se bore za bezbednost druge dece,  ali i da kroz svoje lične priče ukažu na nedostatke u sistemu, sporost krivičnih postupaka i blage kazne kojima sudstvo, kako navode, motiviše ostale bahate vozače da nastave sa svojim lošim postupcima.

Roditelji navode da su posetili sva nadležna ministarstva i institucije.

„Nakon posete Republičkoj Javnoj tužiteljki, Zagorki Dolovac krivična dela sa fatalnim ishodom na pešačkom prelazu se kvalifikuju kao eventualni umišljaj, pa je samim tim i krivični postupak za stradalu Nikolinu Janković preuzelo Više javno tužilaštvo u Kragujevcu, a zaprećena kazna okrivljenom je od 2 do 12 godina. Promena ove sudske prakse i veće kazne za fatalne ishode i povrede na pešačkim prelazima je velika i značajna stvar. Svesni smo da je ovo samo prvi korak u našoj borbi i da vrlo često institucije naše tragedije i posledice mere kroz brojeve, statistike i da pravo i pravda nisu isto“, ukazuju roditelji.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U saopštenju navode da su pokrenuli kampanju podizanja svesti čitavog društva o opasnostima koje prete deci na putevima Srbije i pozvali javne ličnosti da se priključe inicijativi za oštriju kaznenu politiku snimanjem video snimka “Ja nisam samo broj! Tražimo oštrije kazne za ubice dece u saobraćaju!”.

Kampanji su se već priključili: novinarke Vesna Dedić i Ana Mihajlovska, glumice i glumci Danijela Vranješ, Hana Selimović Aleksandar Srećković Kubura, Ivan Zeljković Zeka, Mina Nikolić, Danina Jeftić, Sava Stojanović, Vladimir Kovačević, pevači Igor Lazić Niggor, Zejna, Rada Sarić, Pavle Dejanić, sportista Dušan Džakić… Njihova podrška je javno vidljiva i dostupna na Instagram profilu Udruženja.

„Takođe, imamo i jutjub kanal gde se nalaze snimci u našoj produkciji o jezivim okolnostima tragedija, ali i o nezamislivim reakcijama počinilaca ovih tragedija, gde po pravilu izostaje empatija, saosećanje, kajanje i krivica zbog fatalnih posledica njihovih bahatih vožnji. Verujemo da će javnost ali i sudstvo nakon naših objedinjenih priča shvatiti koliku opasnost ovi počinioci predstavljaju za našu decu, ali i za sve učesnike u saobraćaju“, poručili su roditelji nastradale dece.

Foto:TANJUG/ NEBOJŠA RAUS

Pored roditelja Nikoline Janković (12) iz Kragujevca, značajnu ulogu u Udruženju imaju i roditelji Despota Mrđića, Verica Vitorović i Vukašin Mrđić koji svakodnevno rade na promociji ciljeva udruženja, podršci javnih ličnosti, ali i na organizaciji psihološke podrške porodicama, kroz saradnju sa drugim organizacijama.

Marta Mićić, majka stradalog Dušana Micića, 4 godine pokušava da dođe do istine i do podizanja optužnice i njena svakodnevna borba i aktivnosti u Udruženju, kako navode, svim roditeljima daje snagu za dalju borbu.

BONUS VIDEO: Pravda za Nikolinu – očaj majke Vere

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare