Foto: N1

Ako se Vladini predlozi medijskih zakona usvoje, za pet godina ovde nećete imati medije, izjavio je urednik Nedeljnika Veljko Lalić.

Lalić je u Novom danu TV N1 ocenio da javnost nije dovoljno svesna šta vlast hoće da progura novim Zakonom o javnom informisanju i medijima i Zakonom o elektronskim medijima.

Dodao je da razume zašto je N1 prethodnih dana bio, kako je rekao, opravdano fokusiran na, na kraju izbačene, sporne stavove u Zakonu o elektronskim medijima kojima bi se omogućilo „reketiranje“ kablovskih operatera, ali da su u Vladinim nacrtima medijskih zakona ostale brojne problematične stvari.

„Ako ovaj Zakon (o javnom informisanju i medijima) bude prošao, a proći će, to je zakon o kom ćemo pričati kao svojevremeno o ukidanju ‘Utiska nedelje’. Biće prekretnica ka potpunoj ‘orbanizaciji’ medija“, upozorio je Lalić.

Veljko Lalić
Veljko Lalić

Podsetio je da je Evropska unija prošle godine usvojila evropski zakon o slobodi medija u kojoj je, kako je rekao, ključna stavka pravedno raspoređivanje državnih oglasa.

Upravo je slobodan protok reklama u 19. veku stvorio nezavisne redakcije, kazao je Lalić. „Mi to nemamo, mi tako mrvimo medije!“

„RTS na tržištu, prema Ipsosu, ima 24 odsto udela, ima najveću pokrivenost. Nedeljnik ima 1,6 odsto. Nedeljnik je 15 puta manji od RTS-a. Juronjuz (Euronews) ima 0,1 odsto. Nedeljnik je 16 puta veći od Juronjuza. Sada imate u RTS-u 120 miliona budžeta od novca građana i na to još uzima reklame. Oni imaju 150 puta veća sredstva od Nedeljnika, a 15 puta su veći, dok Juronjuz ima 20 puta veća sredstava od Nedeljnika, a ima 16 puta manji udeo“, objasnio je Lalić.

„Kada biste dozvolili slobodan protok reklama, onda biste dobili to što imamo na zapadu. To je jedini pokušao da uradi Zoran Đinđić, kada je došao 2000. na vlast, on radi privatizaciju Politike, a hteo je da privatizuje i Novosti“, podsetio je.

Pročitajte još

Sada Vlada, kako je rekao, u deset dana pokušava da progura nešto što je trebalo da traje šest meseci.

„Ja sam izdavač, sa mnom niko nije razgovarao“, istakao je Lalić uz ocenu da su predloženi medijski zakoni „potpuno kriminalni“.

„Ne možete da se borite protiv Telekoma. Čujem da će da ulazi u print, neko ko daje 600 miliona evra za prenose utakmica! Za pet godina kad shvatimo da je to nelojalna konkurencija (…) za pet godina nećete imati medije ako se ovaj zakon usvoji“, upozorio je.

Stoga je naveo da mu je najviše uvredljivo što su, posle sastanka kom su prisustvovali i predstavnici OEBS-a, svi pričali o tome da su razgovori bili konstruktivni.

„Imate evropski zakon o slobodi medija, u Hrvatskoj je ključna stavka kako se raspoređuje – po rejtingu. Kako je OEBS rekao da je to tačno, i slušamo danima da je u Austriji država u medijima? Ne postoji u Evropi država u medijima“, rekao je Lalić, ističući da je većinski vlasnik Telekoma Austrije meksički mogul Karlos Slim.

BONUS VIDEO Zoran Gavrilović: Država sve bliža ispunjenju cilja da se vrati u vlasništvo nad medijima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare