Izbeglice iz Ukrajine Foto: EPA-EFE/Marco de Swart

Komesarka za izbeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljević izjavila je da Кomesarijat od izbijanja sukoba u Ukrajini, kome se danas navršava godinu dana, prati razvoj situacije i reaguje u skladu sa situacijom. Prema njenim rečima, kroz Srbiju, u toku ovih godinu dana, prošlo je više od 148.000 Ukrajinaca, a od toga je 26.000 prijavilo boravište u našoj zemlji.

Stanisavljević je rekla da podatke koje je saopštio Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice jeste da je približno osam miliona ljudi napustilo Ukrajinu, pri čemu je najveći broj izbeglica iz Ukrajine otišao u Rusiju, procenjuje se više od 2.800.000 ljudi.

Кada su u pitanju evropske zemlje, Stanisavljević je rekla da je najviše izbeglica otišlo u Poljsku – 1,5 miliona, dok je u i Nemačku otišlo približno milion građana Ukrajine.

Stanisavljević je navela da je kroz Srbiju, u toku ovih godinu dana, prošlo više od 148.000 Ukrajinaca, a od toga je 26.000 prijavilo boravište u našoj zemlji.

Nataša Stanisavljević Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

„Komesarijat za izbeglice i migracije je u stalnom kontaktu i vodi računa o 4.500 Ukrajinaca koji se nalaze na privatnom smeštaju, kao i o onima koji se nalaze u kolektivnom smeštaju predviđenim za građane Ukrajine u Vranju“, naglasila je komesarka.

Ona je precizirala da u Centru za azil trenutno boravi 75 osoba, dok 19 mališana pohađa školsku nastavu.

Prema podacima Kancelarije za azil, kako je navela, do sada je 1.231 osoba iz Ukrajine dobila odluku o privremenoj zaštiti. U smeštajnim objektima Кomesarijata obezbeđena im je ishrana, zdravstvena zaštita, odeća, obuća, higijenski artikli, okupacione i edukativne aktivnosti, pomoć pri uključivanju dece u redovan sistem obrazovanja, internet, psihološka podrška, kao i pristup drugim pravima i uslugama.

Pročitajte još:

Stanisavljević je naglasila da je Srbija adekvatno reagovala kada je u pitanju prihvat građana Ukrajine kojima je pomoć potrebna i pre svega je na samim graničnim prelazima deljena pomoć svim građanima, napravljeni su i limfleti na ukrajinskom i ruskom jeziku koji se tiču mogućnosti zbrinjavanja i ostalih usluga kada uđu u Srbiju.

Kada je počeo sukob u Ukrajini, u instrukcijama koje je Кomesarijat za izbeglice i migracije poslao svim lokalnim samoupravama, posebna stavka se odnosila na obraćanje pažnje o maloletnicima bez pratnje i da je neizostavno da se odmah kontaktira nadležni Centar za socijalni rad, naglasila je Stanisavljević.

Komesarka je podsetila da je Vlada Republike Srbije donela odluku o privremenoj zaštiti građana Ukrajine, koja je omogućena po zakonu o Azilu iz 2018. godine, čime je naša zemlja ujedno i prvi put aktivirala ovakava vid zaštite izbeglih osoba.

Omogućeno je da imaju boravak od godinu dana, besplatno obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i uključenje na tržište rada, zaključila je Stanisavljević.

BONUS VIDEO: Otvoreni novi koridori za izbeglice. Rođaci Ukrajinaca koji žive u Srbiji strepe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar