Foto: Miljana Isailović/Nova.rs, Privatna arhiva, Shutterstock

Nišlijka Ivana Marković i dalje je u šoku zbog neprijatnosti koje je u ponedeljak doživela na Odeljenju oftamologije niškog Doma, prilikom pokušaja da bude pregledana zbog infekcije oka.

Marković je za Novu.rs kazala da je od lekara opšte prakse dobila uput za oftamologa, ali da je posle skoro dvočasovih pokušaja morala da odustane od pregleda u Domu zdravlja i ode u privatnu ordinaciju, a to je koštalo više od 8.000 dinara.

„Najpre su propala dva moja pokušaja da predam knjižicu medicinskim sestrama koje rade u kancelariji pored oftamološke ordinacije. Najljubaznije sam pitala da predam knjižicu, ali mi je jedna od sestara, ne sačekavši ni da završim pitanje viknula: „Izađite napolje“. U čekaonici su bila još četiri pacijenta i sve su se žalili da ne mogu da dođu do oftamologa. Jedna žena je rekla da je tu još od 8.00 sati, a tada je bilo oko 12.00 sati, a druga je rekla da je probala i prethodnog dana da dođe na red pa nije uspela“, govori Marković.

Ona je, dodala je, posle dvadesetak minuta čekanja, ponovo ušla i istu kancelariju i postavila medicinskim sestrama isto pitanje, a tada su rekle da doktorka ne može da je primi.

„Doktorka je izašla iz ordinacije i drsko mi kazala na da ne može da me primi „jer joj u 13.00 sati dolaze Piroćanci“. Bili su to vatrogasci iz Pirota koji su došli na sistematski pregled. Kada su u hodniku videli moje oči i čuli kakav problem imam, jedan od njih je ušao u ordinaciju i zamolio doktorku da prvo mene pregleda, pa onda njih. Međutim, ona je izašla u hodnik i počela da viče kako lekara nema dovoljno, kako je ona jedini lekar na odeljenju i da oftamologa nema na birou“, zaprepašćeno govori Marković.

Posle toga je, kazala je Marković, izašla u čekaonicu a medicinska sestra joj je rekla da mora da čekam drugu smenu, ali da i tada nije sigurno da ću biti pregledana jer prednost imaju zakazani pacijenti.

„Ono što me je dodatno porazilo je obraćanje medicinske sestre vatrogascima i to što im je rekla da su oni svoj pregled platili i da moraju da budu pregledani. Ispalo je da se mi ostali besplatno lečimo, a to nije tačno. Ja radim i svakog meseca plaćam zdravstveno osiguranje. Zaista sam se osećala užasno i otišla sam iz Doma zdravlja na pregled u privatnu ordinaciju. Tamo sam pregled morala da platim 4.000 dinara, a još 4.100 dinara platila sam u apoteci terapiju.“, istakla je Marković.

Ona je kazala da ima razumevanja za lekare i posao koji oni rade, ali da očigledno ima lekara koji nemaju ni malo razumevanja za pacijente.

„U Domu zdravlja srećom ima puno lekara koji se sa puno poštovanja odnose prema pacijentima. Doktorka opšte prakse kod koje odlazim na preglede uvek je ljubazna, mada je gužva uvek velika i uvek veliki broj ljudi čeka na pregled. Imala sam skoro dobro iskustvo i sa lekarom na Odeljenju radiologije. Tamo je isto puno pacijenata, ali je doktor bio izuzetno prijatan i najpažljivije moguće me je pregledao“, naglasila je Marković.

Oglasio se i Dom zdravlja

Povodom neprijatnosti koju je pacijentkinja doživela u Domu zdravlja oglasili su se iz Niškog doma zdravlja i istakli da će truditi da otklone eventualne nepravilnosti u radu kako bi unapredili kvalitet pruženih zdravstvenih usluga.

„Odeljenje oftalmologije Doma zdravlja Niš ima pet oftalmologa, koja pružaju usluge svim stanovnicima Nišavskog okruga. U prvoj smeni uvek rade tri oftalmologa,  a u drugoj smeni dva. S obzirom na broj pacijenata koji gravitiraju ka Odeljenju oftalmologije Doma zdravlja Niš, opterećenost lekara ove službe je velika. Bez obzira na to nastojimo da svi naši pacijenti budu pregledani i zadovoljni.  Žao mi je što je naša sugrađanka imala neprijatno iskustvo i pored našeg velikog truda i zalaganja da pacijentima budemo na usluzi“, kazali su u niškom Domu zdravlja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare