Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs/Shutterstock/Printscreen/TVStudioB/TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

U decembru 2022. i u januaru ove godine, u Domu zdravlja “Vračar” urađeno je ukupno 1.780 ultrazvučnih i rendgenskih pregleda, a većinu snimaka je čitao, i sa pacijentima radio, samo jedan lekar, doktor medicine specijalista radiologije (od ukupno dva, koliko ih je zaposleno u ovoj ustanovi). Naime, direktor ovog doma zdravlja, za Nova.rs kaže da su zaposleni pod ogromnim pritiskom jer je pacijenata previše, a osoblja premalo, zbog čega imaju problem sa terminima. On je bezuspešno tražio pomoć od države, od Ministarstva zdravlja, koje mu je, bez dužeg obrazloženja, odgovorilo da trenutno - “nema uslova za zapošljavanje novih lekara specijalista”.

Pročitajte još:

O problemu u kojem su se našli lekari specijalisti ove ustanove, govori i činjenica da na opštini Vračar živi 58.000 ljudi, a izjavu o izabranom lekaru u domu zdravlja potpisalo je blizu 90.000 pacijenata.

“Naš dom zdravlja trpi gotovo neizdrživ pritisak u pojedinim službama, jer je veliki broj pacijenata koji ne žive na teritoriji opštine Vračar, a žele, i po zakonu imaju pravo da se leče u našoj ustanovi. Iako nam imponuje da su svi oni izabrali baš nas, što je dokaz stručnosti, ali i dobre unutrašnje organizacije, to nam ipak predstavlja veliko opterećenje za redovan rad”, kaže za Nova.rs dr Miroslav Dmitrović, v.d. direktor Doma zdravlja “Vračar“.

Brojke govore dovoljno.

“U decembru 2022. urađeno je 324 ultrazvučna pregleda i 639 rendgenskih snimanja, dok je u januaru urađeno 342 UZ pregleda i 475 rendgenskih snimanja sa opisom snimka. Tokom januara, ali i većeg dela decembra 2022., radio je samo jedan doktor medicine specijalista radiologije, od ukupno zaposlena dva doktora”, naglašava dr Dmitrović.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Opterećenje je naročito vidljivo u Specijalističko-konsultativnoj službi i Službi ultrazvučne i rendgen dijagnostike.

“Broj zaposlenih doktora specijalista u ovim službama zavisi od broja stanovnika na opštini. Iz tog razloga, više puta smo se obraćali Ministarstvu zdravlja, nadležnim komisijama, da nam dozvole zapošljavanje dovoljnog broja lekara, u odnosu na broj opredeljenih pacijenata. Međutim, za sada očigledno za to ne postoje uslovi. Bar su nam tako rekli”, kaže dr Dmitrović.

Pacijenti su se naime žalili da ne mogu da zakažu snimanje svakog dana, već određenog datuma, iako je ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, još 20. decembra 2022. izjavila da je omogućeno zakazivanje specijalističkih pregleda bilo kada.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Ultrazvučni pregledi se obavljaju svakodnevno. Dnevno uradimo između 20 i 30 UZ pregleda, u regularnim uslovima (kada su oba radiologa na poslu i većina od pet zaposlenih tehničara). Pored tih pregleda, radiolozi dnevno očitaju i do 40 snimaka. Termini za ultrazvuk se međutim ne zakazuju samo poslednjeg petka u mesecu. Tog dana ‘otvaramo’ inicijalni broj termina, a u toku celog meseca se, u skladu sa mogućnostima, otvaraju dodatni termini. Mogućnosti odeljenja zavise od godišnjih odmora i odsustva zbog bolovanja, kao i od potreba pacijenata”, objašnjava direktor DZ.

Za predstojeći mesec februar, u ovom domu zdravlja predviđeno je oko 250 termina, a samo u petak 27. januara, zakazano je čak 140 ultrazvučnih pregleda.

“U ponedeljak 30. januara, nakon dogovora oko plana rada za februar, po kome nijedan radiolog neće koristiti odsustvo do marta, dodatno smo otvorili još 110 termina. U ovaj broj pacijenata ubrajaju se samo regularno zakazani, koji međutim čine 60 odsto. Pored njih, svakodnevno primamo i hitne pacijente, potom one sa prioritetnim uputom, ali i ljude koji zahtevaju preoperativnu pripremu ili izlazak na onkološki konzilijum, a oni se ne zakazuju već se primaju istog dana”, kaže doktor.

Foto: Shutterstock

Sve više zakazanih pregleda dovelo je do toga da su lekari ovog DZ morali da rade mimo zakazanih termina, odnosno da i vikendom ostaju na poslu.

“Zato je u nedelju, 22. januara organizovano obavljanje preventivnih pregleda u internom odeljenju i odeljenju ultrazvučne dijagnostike. Tog dana je ukupno primljeno i pregledano čak 250 pacijenata sa teritorije opštine Vračar. Sa istom praksom ćemo nastaviti i ubuduće, tako što će se preventivni pregledi organizovati dva puta mesečno, tokom vikenda”, kaže doktor Dmitrović.

Dugogodišnja nebriga o funkcionisanju zdravstvenog sistema dovela je do ovakvih organizacionih problema, kaže za Nova.rs dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

“Direktor ovog doma zdravlja ne može da dobije odobrenje da zaposli novog radiologa jer po Pravilniku su sva radna mesta puna. On jedino može da otpusti nekog kolegu da bi primio lekara specijalistu, ali i to zahteva odobrenje komisije. Kadrovska komisija pri Ministarstvu zdravlja inače odobrava svako novo zaposlenje koje ide na teret RFZO. Dom zdravlja Vračar prema broju upisanih stanovnika po Pravilniku ima pravo samo na ta dva radiologa. Međutim, od Ministarstva zdravlja očekivao bih razumevanje za potrebe koje ima ova ustanova, u kojoj je skoro 90.000 kartona, a na opštini živi manje od 60.000 ljudi”, objašnjava dr Panić.

Dom zdravlja Vračar Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministarstvo zdravlja trebalo bi da odobri broj lekara specijalista u odnosu na broj kartona.

“Ako to ne mogu da urade, onda neka pregledaju sve kartone i da one pacijente koji ne žive na Vračaru premeste u domove zdravlja na opštinama na kojima su prijavljeni. Svako ima pravo da se leči gde želi, ali dok ima slobodnih mesta. Ranije je postojao propisan maksimalni broj kartona, pa kad su svi lekari na tom broju, onda ne postoji mogućnost da se pređe norma. Informacioni sistem IZIS, trebalo bi da reguliše i prati koliko stanovnika imaju opštine, a koliko je kartona u svakom domu zdravlja. Takođe i to koliko pacijenata gravitira ka kom lekaru i zašto neki imaju kartone i preglede preko norme, dok drugi nisu ni blizu nje”, naglašava dr Panić.

O zapošljavanju novih specijalista radiologa u Domu zdravlja Vračar, pitali smo Ministarstvo zdravlja, međutim odgovor nismo dobili do zaključenja ovog teksta.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare