Roditelji Marija i Đorđe Gaćeša iz Beograda koji su pre dve godine obradovali javnost četvorkama Inom, Irinom, Indom i Iris, već nekoliko meseci suočavaju se sa najtežom životnom borbom nakon što su kod tri devojčice potvrđene cerebralne paralize. Gaćeše su se ubrzo priključili humanitarnoj fondaciji preko koje prikupljaju novac potreban za lečenje devojčica. Iris, Inda i Irina primile su pre nekoliko dana prvi tretman matičnim ćelijama, a mama Marija za Nova.rs kaže da joj je tek sada porasla nada jer je terapija već pokazala boljitak.

Iako im nije lako sa petoro dece, mama Marija, tata Đorđe i sestra Iskra (5) obradovali su se kada su im se pre dve godine pridružile četvorke Ina, Irina, Inda i Iris.

Njihov život izgleda kao na traci jer nije lako ni sa jednim detetom, a kamoli sa petoro.

Sreću su prekinule strašne dijagnoze kod tri devojčice – Iris, Inda i Irina imaju cerebralnu paralizu. Od tada počinje njihova borba.

Mama Marija za Nova.rs kaže da nije bilo drugog načina osim da se obrate humanitarnoj organizaciji „Budi human“, preko koje skupljaju novac za transplataciju matičnim ćelijama za sve tri devojčice, za svakodnevne potrebe fizijatra i druge analize koje su im potrebne.

Foto: Alkom – Aleksandar Rakic

Prvi tretman je odrađen pre više od desetak dana, a Marija kaže da se rezultati lagano naviru.

„Račun u humanitarnoj fondaciji je bio jedini način da platimo sve terapije. Pritom, poptuno je transparentno i korektno prema svim ljudima koji nam pomažu. U početku su uplaćivali na moj račun, međutim smatram da je najbolje da i oni sami vide priliv novca, tako da smo sve prebacili na račun u fondaciju. Prva transplatacija je, slobodno mogu reči, prošla sjajno, čak i bolje nego što smo očekivali“, kaže nam Marija.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako su doktori očekivali određene posledice odnosno nuspojave tretmana poput povraćanja, temperature ili mučnine, ništa od toga se nije dogodilo.

„Plan je bio da provedemo noć u bolnici, ali pošto je sve prošlo u najboljem redu kada su se probudile iz anestezije, mi smo se vratili kući. Transplatacija je obavljena u jednoj klinici u Beogradu, tako da sam zaista srećna i zadovoljna. Rano je još da se bilo šta kaže. Doktori su istakli da se prvi rezultati pojavljuj unakon mesec dana od tretmana, međutim ja bih rekla da vidim poboljšanje“, kroz smeh kaže ova hrabra majka.

Porodica Gaćeša Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kako dodaje, devojčice su počele da rade neke stvari koje nisu mogle, tako da je svaki i manje važan pokret ili gestikulacija lica, za njih najvažnija.

„To nam daje vetar u leđa da se borimo i idemo dalje. Zato skupljamo novac za naredne transplatacije, zatim za fizioterapeuta koji ima iskustva sa decom koja boluju od cerebralne paralize. Te vežbe im mnogo znače i to im je veoma vaćžno. Idemo polako, naravno, ali neki plan nam je da kada njihov napredak dozvoli, odemo u Austriju u kliniku u kojoj se obavljaju specijalni tretmani dece sa cerebralnom paralizom“.

PROČITAJTE JOŠ:

Ina, jedina od četvorki koja je zdrava, uveliko hoda i pomaže svojim sekama tako što im dodaje igračku koju žele.

„Devojčice nose ortopedsku obuću, imamo pomagalicu, svakodnevno i Đole i ja radimo sa njima, koliko nam one dozvole. Ina je mali đavolak, ona je podrška svojim sestrama, kao i Iskra koja će u oktobru napuniti pet godina. Pozitivni smo, šta da vam kažem, zaista se nadamo čudu jer, znate kako kažu, ko u čuda veruje, taj i čuda stvara“, poručuje ona.

Marija i Đole sa četvorkama i starijom ćerkom Foto: Privatna arhiva

Kaže da joj mnogo znači podrška svih ljudi koji je prate na društvenim mrežama i koji joj često pišu i pitaju za zdravlje devojčica.

„Ja nisam bitna, ali trudim se da obavestim sve te divne ljude kojima je zaista stalo do nas. Ja sam od samog početka znala da fizikalna medicina nije jedina terapija za moje devojčice. Znala sam da je važan tretman matičnim ćelijama i Bogu hvala, i pokazalo se tako. I to želim da pokažem i onim roditlejima koji imaju decu sa cerebralnom paralizom“.

Saznanje dijagnoze

Marija ističe da nikada neće zaboraviti taj dan kada je doktor njoj i suprugu potvrdio sumnje koje su imali već neko vreme.

„Bilo nam je čudno što još uvek ne hodaju, dok je Ina i sedela i hodala. Bila je samostalna. Ona je već stigla svoj uzrast. Iris je mogla samo da se diže uz nameštaj i da skakuće po kući kao zeka, ali još uvek nije sedela samostalno, dok su Inda i Irina samo ležale.  Redovno smo išli kod fizijatra na kontrole, a od početka je fizioterapeut dolazio kod nas, prosto smo želeli da radi s njima jer su rođene pre termina i da bi sustigle svoje vršnjakinje. Kada smo, ipak, posumnjali da nešto nije u redu s njima, otišli smo u Specijalnu bolnicu za cerebralnu paralizu. Konačno smo uradili magnetnu rezonancu glave da bi znali u kakvom je stanju njihov mozak, a snimak je pokazao da postoje velika oštećenja mozga“, priseća s eona.

Za dalje lečenje njihovih devojčica, porodici Gaćeša potrebno je oko 98.000 evra, a do sada je prikupljeno milion i dvesta dinara.

Možete im pomoći slanjem SMS-a 1637 na broj 3030, kao i uplatama na račune.

Foto: Budi human

BONUS VIDEO: „Jedino diše bez tuđe pomoći“: Kako izgleda život kada dete zahteva 24 sata negu i pomoć

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar