Marija i Đorđe Gaćeša doskora su bili roditelji devojčice Iskre. Međutim, tog aprilskog dana, dobili su još četiri razloga za osmeh - Iris, Indu, Irinu i Inu. Mama Marija za Nova.rs priča o tome kako su izgledali prvi dani nakon porođaja, kako izgleda jedan sasvim običan dan u životu roditelja pet devojčica i šta znači kada je ljubav jača od svega.

Iako je Marija oduvek želela veliku porodicu, nije mogla ni da sanja da će na svet doneti četvorke.

Kako objašnjava za Nova.rs, prvi ultrazvuk pokazao je da nosi blizanci, a drugi – trojke.

„Čestitam, četvorke su“, rekla im je tek na trećem ultrazvuku doktorka.

U vožnji do kuće Marija i Đorđe nisu progovorili ni reč, a nekoliko dana je prošlo dok nisu zapravo bili svesni šta ih čeka.

Rodila četiri bebe, a kući se vratila sama

Porodica Gaćeša Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Marija je svoje četiri ćerkice na svet donela 22. aprila. Termin za porođaj bio je četvrti avgust. Zbog toga su neko vreme bile razdvojene – bebe su ostale u bolnici, na odeljenju za neonatologiju, a Marija se vratila kući.

„Najteže je kad vidite da sve mame iz porodilišta izlaze sa bebom, a vi u rukama nosite ranac“, priča Marija.

Viđala ih je samo dva puta nedeljno, i to na pola sata.

Ona i njen suprug Đorđe, prošli su kroz šok, strah i tugu – da bi na kraju osetili sreću, i to četiri puta veću nego što su očekivali.

I pored brzog tempa, Marija i Đorđe se trude da postignu sve.

Porodica Gaćeša Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Mi smo na nogama po 20 sati dnevno. Promenim pelenu Iris, nahranim je, podignem je da podrigne, i tako u krug – Indu, Irinu i Inu. Kada završim sa inom, Iris je ponovo gladna. Trudimo se da podjednako vremena provodimo sa starijom Iskrom, ona ne sme da se oseća izostavljeno ni u jednom trenutku. Đorđe i ja se trudimo da svakog dana izdvojimo vreme samo za nas dvoje, makar da jedno drugo pitamo ‘kako si?’. Spavamo po tri sata, više ne možemo“, priča Marija.

Najveći problem ovoj porodici do sada su predstavljale pelene i dohrana. Naime, svakog meseca ova porodica mora da izdvoji 90.000 dinara da bi namirila osnovne potrebe devojčica.

Porodica Gaćeša Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

U nadi da će im obezbediti ove najneophodnije potrebe za četvorke, dok ne napune dve godine, roditelji su pisali Gradu Beogradu, predsedniku države Aleksandru Vučiću i Ministarstvu za demografiju. Odgovor koji je stigao od Grada Beograda bio je sraman.

„Nisu nam odobrili. Tražili smo da nam izađu u susret kao što je bebama porodice Krstić u Subotici, grad obezbedio pelene i dohranu do 24. meseca života. Njihov primer navela sam u molbi koju sam poslala Gradu. Međutim, kada smo konačno dobili odgovor, pisalo je da ne postoji budžet koji može da nam ispuni ovaj zahtev. Međutim, kada smo se obratili za pomoć, za peto dete, koje inače ne postoji za državu Srbiju, jer se za peto dete ne dobija roditeljski dodatak, morala sam da naglasim da je rođeno u jednom, odnosno mom drugom porođaju. Tek onda su pomogli i Grad je starijoj ćerki odobrio roditeljski dodatak u visini od 19.000 dinara mesečno. Nažalost, to nije ni blizu dovoljno da pokrije naše mesečne troškove“, naglašava Marija, koja inače radi kod privatnika i prijavljena je na minimalnu zaradu, a dok je na porodiljskom prima platu od 28.000 mesečno.

„Nismo mi socijalno ugrožena porodica kojoj treba milostinja, ali bi nam mnogo značio vetar u leđa. Ja sam tu akciju za nas i nazvala ‘vetar u leđa’. Nama ne treba puno. Đorđe  ja možemo da jedemo hleb i paštetu svaki dan, nećemo biti gladni, ali našoj deci ništa ne sme da fali“, priča Marija.

Institucije su ćutale, ali „Nestle“ nije.

Porodica Gaćeša Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Rekli su nam da će nam donirati dohranu za ćerke u narednih 1.000 dana“, kaže Marija. Dodaje i da je nakon duge tišine reagovao i grad i ponudio im roditeljski dodatak za peto dete, koji inače ne postoji.

Sada su jedini problem pelene. Mariji i Đorđu, kako kažu, ništa drugo nije teško, jer je ljubav jača od svega.

„Kada ih pogledate i vidite, a one vam se nasmeše. Ne postoji osećaj kao taj“, završava sa suzom u oku i osmehom na usnama Marija.

Ceo razgovor sa Marijom Gaćešom pogledajte u videu na početku teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare