Cela Srbija, ali i region čula je za devojčice Gaćeša iz Beograda, prve srpske četvorke začete prirodnim putem koje su prošle godine proslavile prvi rođendan. Iako su njihovi hrabri roditelji Marija i Đorđe mislili da su prošli svi strahovi i brige nakon njihovog rođenja tri meseca pre termina, nažalost, oni se trenutno suočavaju sa najtežom životnom borbom - saznanjem da njihove tri ćerke Iris, Inda i Irina imaju cerebralnu paralizu.

U razgovoru za Novu, Marija kaže da trenutno prolaze kroz najteži životni izazov s obzirom da su tri devojčice dobile dijagnozu cerebralne paralize.

Zato im je sada glavna briga njihovo lečenje i terapije koje su, nažalost, skupe.

„Suočavanje sa činjenicom da njih tri imaju dijagnozu cerebralne paralize bilo je jako teško. Sada je najvažnije da Iris, Inda i Irina započnu lečenje. Naravno, cerebralna paraliza nije izlečiva, ali postoje metode i terapije koje olakšavaju život s ovim oboljenjem. Jedna od njih, a možda i najbolja jeste autologna transplantacija matičnih ćelija. Prema trenutnim informacijama, za njih tri potrebno je ukupno oko 65.000 evra za tri ciklusa transplatacije. Još uvek ne raspolažemo sa svim informacijama i radimo na tome da se što bolje informišemo i prikupimo relevantne informacije vezano za ovo“, kaže iskreno Marija.

Marija i Đole sa četvorkama i starijom ćerkom Foto: Privatna arhiva

Kako objašnjava, njihove devojčice imaju 20 meseci, a njih tri se još uvek ne ponašaju kao njihove vršnjakinje.

PROČITAJTE JOŠ:

„One ne hodaju, što nam je bilo čudno, dok Ina jedina sedi i hoda. Samostalna je. Ona je jedino dobro i stigla je svoj uzrast. Iris je počela da se diže uz nameštaj, skakuće po kući kao zeka, ali još ne može da sedi samostalno. Inda i Irina samo leže. Ne mogu da sede bez pridržavanja. Redovno smo išli kod fizijatra na kontrole, a od početka je fizioterapeut dolazio kod nas, prosto smo želeli da radi s njima jer su rođene pre termina i da bi sustigle svoje vršnjakinje. Kada smo, ipak, posumnjali da nešto nije u redu s njima, otišli smo u Specijalnu bolnicu za cerebralnu paralizu. Konačno smo uradili magnetnu rezonancu glave da bi znali u kakvom je stanju njihov mozak, a snimak je pokazao da postoje velika oštećenja mozga“, priča dalje ova majka.

Situacija ozbiljna

Kada je doktor pogledao snimak magnetne rezonance, rekao je zabrinutim roditlejima bez okolišavanja da devojčice po opisu izgledaju kao tri biljke.

„Osećala sam se kao da mi je neko uzeo polovinu srca. Eto tako. Jedva sam stajala na nogama. Srećom pa su devojčice fizički bolje nego što pokazuje opis magnetne rezonance, jer su imale česte terapije s fizijatrom koje nisu baš volele, ali se sad pokazalo da su i te kako značile“.

PROČITAJTE JOŠ:

Marija navodi da je najbitnije da se transplantacija matičnih ćelija uradi dok devojčice ne napune dve godine odnosno dok je još uvek ubrzan razvoj mozga.

„Zaista verujem u matične ćelije. Neka 10 odsto budu bolje i to je nešto. Najbitnije za nas je što matične ćelije ne mogu da naškode. Čak i ako ne bude značajnijeg motornog napretka, trebalo bi da imaju bolji imunitet i da kognitivni razvoj bude bolji, što je takođe važno“, ističe ona.

Četvorke Gaćeša i njihova starija sestra Foto: Privatna arhiva

Marija i Đorđe ne odustaju i kažu da tu opciju ni ne razmatraju, već se bore svim silama da njihovim devojčicama bude što bolje bez obzira na prepreke i tešku dijagnozu cerebralne paralize.

Iris, Inda, Irina i Ina dolaskom na svet u aprilu 2022. godine učinile su našu zemlju i bogatijom i lepšom, a mi devojčicama želimo da pobede u ovoj borbi.

BONUS VIDEO: Studentkinja koja boluje od cerebralne paralize diskriminisana u bolnici u Gornjem Milanovcu: Psiholog u nalazu napisao da je mentalno retardirana osoba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar