Foto: Profimedia.rs

"Država je najodgovornija za dominaciju lažnih vesti u ovdašnjim medijima, jer joj je kao poslodavcu većini mejnstrim medija u interesu da na taj način kontroliše emocije građana", rkla je Vesna Radojević, urednica portala "Raskrikavanje" na panelu o lažnim vestima u organizaciji BBC-a na srpskom.

Učesnici panela ističu da je najveći broj građana umoran od vesti koje im plasiraju najveći mediji u zemlji, te da zbog toga postoji mali broj onih koji su „uporni da razgrću smeće kako bi došli do istine“.

„Nada postoji sve dok ima ljudi koji cene kvalitetno novinarstvo. Paradoksalno zvuči, ali digitalni mediji bi morali da izađu ‘oflajn’ kako bi se čuli. Dobro bi rešenje bilo kad bismo mogli da dobijemo pet minuta pred Dnevnik na RTS-u“, izjavila je Vesna Radojević, urednica portala Raskrikavanje.

Milena Popović, odgovorna urednica Istinomera, kazala je da su lažne vesti nastale kao posledica zakazivanja tri važna elementa:

„To su politički akteri, koji iznose netačne informacije, onda slede mediji koji to prenose, a potom su tu i institucije koje fabrikuju podatke i time obmanjuju javnost. Zbog toga se gubi poverenje u institucije“, kazala je ona, a urednik portala FakeNews Tragač, Stefan Janjić, ističe da industrija lažnih vesti opterećuje državu i da je važno da građani kritički pristupaju vestima.

„Istina je ponekada dosadna. Mi nikad ne može biti zanimljiviji kao oni protiv čijih se laži borimo, ali je važno da radimo ovaj posao“, zaključio je Janjić.