Potoci po podovima bolničkih odeljenja, voda se sliva niz stepenice, pacijenti preskaču barice na prijemu, dok hodaju s jedne na drugi kraj hodnika, čekajući da prozovu njihovo ime i da uđu u lekarsku ambulantu... Ovo je, na žalost, sve češća slika iz zdravstvenih ustanova u Srbiji, kojima uvek nešto fali. Ovog puta Opštu bolnicu “Dr Radivoj Simonović” u Somboru zadesila je havarija usled pucanja toplovodne cevi, koja je juče izazvala poplavu, a obolele naterala da gaze kroz vodu, kao da je to poptuno uobičajena i normalna pojava.

View this post on Instagram

A post shared by Bora Konj (@borakonj)

Havarija do koje je došlo nakon pucanja toplovodne cevi izazvala je i privremenu obustavu struje, ali i prestanak rada CT aparata i rendgena.

Cev je pukla u hirurškom bloku i velika količina vode odmah se izlila i na niži sprat, pa je iz bezbednosnih razloga, rad gorepomenutih aparata bio privremeno obustavljen.

Foto: Privatna arhiva

“Bilo je zaista tužno i bedno gledati svu onu vodu koja protiče bolnicom, kao da smo u nekoj ratom razorenoj oblasti gde se sve raspada. Sreća, pa sam obuo čizme, jer je bilo hladno, inače da sam došao u patikicama, lepo bih se proveo na plivanju. Ova bolnica je ruglo i potrebno joj je hitno renoviranje”, kaže za Nova.rs Miladin Jovandić (48), koji je juče pratio majku u ovu ustanovu, kad je došlo do havarije.

Zaposleni, međutim, kažu da se ovakva situacija može desiti bilo gde, a što je najstrašnije, s njima se moramo složiti, jer su naše zdravstvene ustanove u tako zapuštenom stanju, da je pravo čudo kako sve ne plivaju u poplavama.

Pročitajte još:

“Ništa se tragično nije dogodilo, samo je pukla cev i poplavila je prijemno odeljenje, pa to se ljudima dešava i u stanovima i kućama. I šta onda? Pozove se majstor, sredi problem i sve nastavlja po starom. Mi smo takođe taj problem odmah juče sanirali, sva voda je pokupljena i rad bolnice nastavljen je po planu. Niko nije trpeo posledice zbog ovoga, taj deo bolnice je čak sređen, to je novi deo i u veoma je dobrom stanju, ali ne znam šta se dogodilo, verovatno su neke cevi dotrajale”, kaže medicinska sestra zaposlena u ovoj ustanovi.

Direktor somborske bolnice dr Dragan Rastović potvrdio je da je havarija rešena nakon sat vremena.

“Pravovremenom reakcijom, već sat vremena nakon izbijanja havarije, nastavljeno je s redovnim radom, a ista nije prouzrokovala materijalnu štetu”, rekao je dr Rastović.

Naime, havarija u ovoj bolnici jasno govori o lošem stanju u kojem se zgrada nalazi, a šef odborničke grupe Nove Demokratske stranke Srbije u Skupštini grada Sombora, Nemanja Stevančev, podsetio je na obećenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, od pre skoro četiri godine, o renoviranju ove ustanove.

On je naglasio da je još 29. juna 2019. godine na predizbornom skupu u Somboru, „gospodin Aleksandar Vučić u sklopu kampanje Budućnost Srbije, obećao kapitalna ulaganja u naš grad i ceo okrug”. Kako navodi jedno od obećanja ticalo se renoviranja i ulaganja u Opštu bolnicu “Dr Radivoj Simonović”, od preko 20 miliona evra.

“Od tog ‘obećanja’ prođoše godine tokom kojih je stanje u somborskoj bolnici postalo alarmantno loše. Objekti su daleko ispod potrebnih uslova za rad, ruinirane su sobe, sanitarni čvorovi, nehigijena je na svakom koraku, nestašica je lekova, osnovnih materijala i pribora za rad”, naveo je odbornik Nove DSS.

On se posebno osvrnuo na poslednje foto i video zabeleške sugrađana na kojima se može videti zabrinjavajuće curenje vode u „novom delu bolnice“.

“Primorani smo da gledamo ružne prizore skoro svaki dan, kažu građani koji koriste usluge naše bolnice, ali i zaposleni u ovoj ustanovi, kojima nisu obezbeđeni čak ni minimalni uslovi za rad. Očekujem da nadležni obaveste javnost o najavljenoj adaptaciji i dogradnju naše bolnice”, saopštio je Nemanja Stevančev, predsednik somborskog odbora Nove DSS.

BONUS VIDEO: Gužva na Institutu za onkologiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare