Kraljevo lift Foto:Privatna arhiva

Zdravstveni radnici u Opštoj bolnici u Kraljevu primorani su da pacijente transportuju na nosilima, jer je lift više od mesec dana vrlo često u kvaru. Zbog ovog problema, dešava se i da se odlažu operacije, jer pojedine pacijente nije moguće na rukama spustiti niz stepenice do operacione sale.

„Pacijenti se nose na nosilima. I nije nam teško. Ali, veliki problem je kada se nose trudnice, nepokretni ili pacijenti bez svesti, jer sa strane ne može da se pridržava. Kako da objasnimo nekome zašto je pacijent pao. Ali, krajnje nedostojna scena je videti kako se mrtav čovek spušta nz stepenice u kapelu“, objašnjava hirurg Milivoje Pavlović.

Prema rečima ovog hirurga, program je usporen, a pacijenti prelaze na druga odeljenja. Pavlović kaže da ovaj problem sa čestim kvarovima liftova može da se reši jedino ukoliko se uključi ministarstvo zdravlja.

Kraljevo lift Foto:Privatna arhiva

„Lift svakog dana ne radi po nekoliko sati. Onda dođe majstor pa ga odblokira. Onda ponovo stane. To bi trebalo da radi neka ovlašćena servisera služba. Ne znam šta je uzrok. Znam da lift ne radi. Moramo da se snalazimo. Pacijent mora da se leči, trudnica mora da se porodi. Nosi i guraju. Tako je. Moramo, iako znamo da to ne bi trebalo da se tako radi u 21. veku“, kaže Pavlović.

Rade Panić, predsednik sindikata lekara i farmaceuta Srbije kaže da u Opštoj bolnici Studenica u Kraljevu, gravitira 300 hiljada ljudi, jer je reč o regionalnoj bolnici. Kaže da se sindikat ne bavi problematikom održavanjem objekata, ali priznaje da su morali da reaguju makar u pisanom obliku jer je reč u uslovima u kojima rade zdravstveni radnici.

„Problem je jer pacijenti čekaju. Kao recimo iz interne bolnice jer zahtevaju intenzivnu negu ne mogu biti prebačeni. Pacijenti se često žale da im se odlažu operacije po nekoliko dana. A pacijenti se i psihički i fizički pripremaju za operacije. Uvek je stres. Onda se zbog liftova odlaže. To trsje godinama, a posebno je intenzivirano u zadnja tri meseca. Kako je moguće da serviser porpavi lift, a da se on već sutra pokvari. I tako iz dana u dan“, kaže Panić.

Liftovi su stari preko 40 godina, a poslednja ozbiljnije servisiranje je prema rečima Panića urađeno još pre više od 10 godina.

„Svaki dan je po 12 sati serviser u bolnici u zadnjih mesec dana. Snalazimo se. Važno je da zbrinjavamo sve pacijent. Još nije stigla odluka da bi mogli da pokrenemo tender. Očekuju se papiri. Danas dolazi još jedan serviser“, kažu iz kraljevačke bolnice.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare