Dragan Ilić Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs; Predrag Petrović; N1

Fabrika već 27 dana nema generalnog direktora, radnici strahuju za posao i plate, a Sindikat bez rešenja i nemoćan, moli za pomoć.

Ovo je ukratko presek stanja u kragujevačkoj fabrici oružja, a ishod situacije u kojoj se našlo skoro 2.500 zaposlenih, još uvek nije na vidiku.

Stanje u fabrici je alarmantno, ukazuju iz Sindikalne organitzcije i dodaju da su na zalihama ogromne količine robe koju ne mogu da prodaju jer nemaju direktora, dobavljačima se ništa ne isplaćuje, a pod velikim znakom pitanja je i da li će u fabrici imati ko da potpiše isplatu zarada koju zaposleni očekuju u petak.

Prema rečima Dragana Ilića, predsednika Sindikalne organizacije, Nadzorni odbor fabrike je od 21. decembra prošle godine, kada je direktoru Mladenu Petkoviću istekao mandat, dva puta odbio da imenuje generalnog direktora, što je, kako je istakao, fabriku dovelo na ivicu ambisa.

Foto: Shutterstock/bibiphoto

Ilić je podsetio da su o svim problemima, na vreme obavestili Ministarstvo odbrane, predsednicu Vlade Anu Brnabić, predsednika Aleksandra Vučića, ali su oni, kako kaže ‘‘žmurili‘‘ na sva upozorenja.

Sindikat se na kraju okrenuo i lokalnim ‚,snagama‘‘ – održali su sastanak sa narodnim poslanicima iz Kragujevca, a danas su pomoć zatražili i od gradonačelnika Nikole Dašića. Međutim, ti sastanci nisu urodili nikakvim rešenjima, pa je Sindikat prinuđen da preko medija državu moli za pomoć.

Zastava Oružje članovi sindikata Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

,,Mi godinama ukazujemo na poguban način upravljanja fabrikom od strane Nadzornog odbora, kojim predsedava Ivica Marijanović, ali niko to nije hteo da čuje. Iz državnog vrha su stizali odgovari da sindikat nema utemeljene navode za to. Evo, sada su dokazi tu. Ukupan dug je premašio vrednost fabrike i Zastava oružje svakog trenutka može da bankrotira i ode u stečaj‘‘, upozorio je predsednik Sindikalne organizacije.

Gradonačelni Kragujevca saslušao sindikat, ali bez konkretne pomoći

Predstavnici sindikata su sve činjenice kojima raspolažu, danas predočili gradonačelniku Nikoli Dašiću.

nikola dasic
Nikola Dašić. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Sastanak je bio zatvoren za medije, a posle jednočasovnog razgovora, novinarima su se obratili samo sindikalci, dok je gradonačelnik, preko gradske informativne službe poručio da se u ovom trenutku neće oglašavati povodom problema u kragujevačkoj fabrici.

Ilić je novinarima rekao da su od gradskih vlasti zatražili održavanje posebne sednice Skupštine grada na kojoj bi se razgovaralo samo o Zastava oružju, kao i da su uputili zahtev da grad, koji ima udeo u vlasništvu fabrike ‘‘interveniše‘‘ u državnom vrhu da se hitno imenuje direktor, kao i da se razreši aktuelni Nadzorni odbor fabrike.

‘‘Posebne sednice gradske skupštine koju smo tražili neće biti, a gradonačelnik je rekao da je udeo grada Kragujevca u fabrici mnogo mali da bi mogli da utiču na rešavanje problema‘‘, preneo je Ilić stav gradonačelnika i dodao da je Dašić ipak obećao da će ‘‘preko svojih komunikacija sa zvaničnicima države preneti zahtev sindikata da ovaj problem počne da se rešava‘‘.

Dug fabrike 170 miliona evra

Ilić je novinarima rekao da ukupan dug fabrike iznosi 20,5 milijardi dinara, što je oko 170 miliona evra, te da gubitak fabrike prelazi čak 4,5 milijardi dinara iznad ukupne vrednosti i kapitala fabrike.

On ovakvu situaciju opisuje kao ‘‘ivicu ambisa‘‘ i dodaje da Sindikat traži odgovornost nadležnih koju su fabrku doveli do propasti.

Dragan Ilić Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Napominje da fabrika ima resurse za proizvodnju, kako tvrdi ‘‘izuzetno cenjenog i traženog proizvoda na svim svetskim tržištima‘‘, ali da, zbog situacije u kojoj nemaju generalnog direktora, trenutno ne mogu da prodaju robu sa zaliha, niti organizuju dodatnu proizvodnju.

Poučuje da radnici ,,ne mogu i ne treba da plaćaju cenu nečije nesposobnosti‘‘ i apeluje na državu da aktuelni problem počne da rešava pre nego što se prelije na ulicu.

Zastava oružje Foto:Jovo Mamula/ministarstvo odbrane

Ilić je najavio i da će sutra u fabrici biti održan jednočasovni štrajk upozorenja, inače treći po redu i dodaje da ne garantuje kakav će stav zaposlenih biti, ukoliko u petak ne dobiju planirane zarade.

U Zastava oružju, prema tvrdnjama sindikata, trenutno je zaposleno 2.400 radnika.

Inače, predsednik Nadzornog odbora Ivica Marjanović je za RTS ranije izjavio da je u fabrici imenovanovo lice koje zakonski zastupa fabriku do izbora generalnog direktora, kao i da se za tu fotelju ,,bori osam kandidata‘‘.

BONUS VIDEO: Šta sve to novi ministar odbrane nije smeo da kaže, a šta je zapravo rekao na RTS-u?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare