Foto: N1/Shutterstock/Stoyan Yotov/bibiphoto

Po nalogu Ministarstva finansija, jedna revizorska kuća iz Beograda privodi kraju kontrolu poslovanja kragujevačke fabrike oružja u poslednjih nekoliko godina, saznaje NIN. Zaposleni smatraju da će od rezultata te revizije dobrim delom zavisiti i budućnost najstarijeg industrijskog preduzeća na Balkanu i jedinog domaćeg proizvođača pešadijskog naoružanja u zemlji.

Stručnjaci predviđaju da fabrici, u najboljem slučaju, predstoji restrukturiranje koje bi podrazumevalo i delimičnu privatizaciju, za koju su vrata odškrinuta pre nekoliko godina, usvajanjem Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, kojim je predviđena i delimična privatizacija do 49 odsto kapitala šest vodećih domaćih vojnih fabrika – Zastave, Krušika, Slobode, Prvog partizana, „Milana Blagojevića“ i Prve iskre.

Kažu i da ih ne bi čudilo da je to bio razlog zašto su Kragujevac nedavno posetili predstavnici nemačko-švajcarske kompanije Sig Sauer.

Pročitajte još:

Neodgovornost i nestručnost navode i kao glavne uzroke proizvodnog i finansijskog propadanja, pre svega dva najstarija i najznačajnija preduzeća, Zastava oružja i Krušika, koja imaju ključni, strateški značaj i za bezbednost države, a sada su oba bukvalno na ivici opstanka.

Osim nevesele sudbine, povezuje ih i Mladen Petković, kadar SNS-a, koji je bio direktor Krušika do 2018, a Zastave u poslednje četiri godine. Deo radnika u obe firme upiru prst u njega i tvrde da ih je sumnjivim aranžmanima sa Slobodanom Tešićem, firmom GIM i drugim privatnim trgovcima oružjem, bliskim državnom i vrhu SNS-a doveo do prosjačkog štapa.

Da li je i Krušik predviđen za restrukturiranje, još uvek se ne zna.

Zna se, međutim, da se sva četiri reprezentativna sindikata te fabrike – Samostalni, Nezavisnost, Sloga i ASNS – žestoko bore da Jovanka Andrić, koja je poslednjih 16 meseci v. d. direktora, ne bude izabrana za generalnog direktora. Predstavnici sindikata tvrde da se i ona prijavila na konkurs, koji je istekao 21. oktobra, pa su novog ministra odbrane Miloša Vučevića ovih dana pismeno obavestili da ona „nema podršku nijedne sindikalne organizacije Krušika“.

U pismu ministru Vučeviću, u koje je NIN imao uvid, navodi se da je u toku „borba između sindikata, s jedne, i v. d. direktora (Jovanke Andrić) i predsednika fabričkog Nadzornog odbora (pukovnika Veljka Petrovića), s druge strane“, da su se „problemi u fabrici nagomilali i biće ih jako teško rešiti i dovesti fabriku u normalno funkcionisanje, ukoliko Jovanka Andrić bude izabrana za direktorku“ i da je primetan „sve veći broj grešaka na proizvodima“. O tome zašto se protive izboru Jovanke Andrić, sindikalci Krušika obavestili su i predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić. Od njih, bar do sada, ni pisma, ni razglednice.

Iako je rok za izbor novog direktora fabrike u Kragujevcu već istekao, deo zaposlenih uveren je da konačnu odluku o tome neće doneti novi ministar odbrane, već najveći privatni trgovac oružjem na Balkanu. Uprkos protivljenju svih reprezentativnih sindikata, velike su šanse da će dosadašnja v. d. direktora nastaviti da komanduje Krušikom, iako je 1.000 ljudi već ostalo bez posla, a još 500 strahuje od otkaza.

Uz to, poseban je problem što nijednom, za vreme Petkovićevog mandata, Zastava nije bila u plusu. Čak tri godine, 2018, 2019. i 2021. imala je, prema zvaničnim podacima iz konsolidovanih finansijskih izveštaja, neto gubitak veći od milijardu dinara, a za četiri prethodne godine ukupni neto gubitak premašio je 4,2 milijarde dinara ili 35 miliona evra.

Dodatni problem je što zaposleni upozoravaju da Zastava radi sa samo 30-40 odsto kapaciteta, a istovremeno i dalje, isključivo po partijskoj liniji, zapošljava i nove radnike, kao pre toga u Krušiku. S druge strane, proizvodnja lovačkog i sportskog oružja je obustavljena, osim za Amerikance kojima se prodaju delimično prerađene vojničke puške, popularne „papovke“.

Iako je rat u Ukrajini oživeo svetsko tržište oružja, sagovornici NIN-a ističu da Zastava nema šta da ponudi potencijalnim stranim kupcima, pa ni Vojsci Srbije, kojoj već gotovo dve godine ne može da isporuči naručene i odavno plaćene pištolje, modularne puške i potcevne bacače granata.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju NIN-a.

BONUS VIDEO Afera „Krušik“ već 3 godine u fioci…