Foto: N1/Shutterstock/Stoyan Yotov/bibiphoto

Ni posle dva konkursa novi direktor nije izabran, iako je Mladenu Petkoviću mandat istekao 21. decembra. Izvori NIN-a tvrde da je suština spora u tome što trgovac oružjem Slobodan Tešić lobira da Petković ostane na tom mestu još četiri godine, ali svog favorita ima i pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović. Dok se oni svađaju preduzeće tone sve dublje, a vlasnika, državu, kao da nije briga za to.

Situacija u Zastava oružju, najstarijem industrijskom preduzeću na Balkanu, koje na jesen obeležava 170 godina rada, nikada, osim u Prvom i Drugom svetskom ratu i tokom NATO bombardovanja, kada je porušeno blizu polovine proizvodnih objekata, nije bila teža nego krajem prošle i početkom ove godine. Dugovi državne fabrike za proizvodnju naoružanja i vojne opreme premašili su 20 milijardi dinara. Sasvim simbolično, dostigli su 170 miliona evra, u proseku po milion evra za svaku godinu postojanja. Od toga, oko 100 miliona evra su neizmirene poreske i druge obaveze prema državi na svim nivoima, pa je Vlada Srbije nedavno odlučila da država Srbija i 15 lokalnih samouprava (Кragujevac, Beograd, Кraljevo, Novi Pazar, Jagodina, Čačak, Trstenik, Batočina, Кnić, Ivanjica…) konvertuju svoja potraživanja u ulog u kapital kragujevačke vojne fabrike. Finansijski stručnjaci taj potez upoređuju sa presipanjem iz šupljeg u prazno, jer od te konverzije teško da će biti neke vajde, kako za dužnika, Zastava oružje, tako i za njegove poverioce.

Poseban je problem što je gubitak fabrike za 36 miliona evra veći od vrednosti ukupnog kapitala. To zapravo znači da je najstarija i najznačajnija domaća vojna fabrika praktično bankrotirala, iako vlast zvaničnu odluku o bankrotu nastoji da izbegne po svaku cenu, kako bi, s jedne strane, sačuvala kakav-takav socijalni mir u radničkoj prestonici Šumadije, a s druge strane izbegla opravdane kritike da je takvom raspletu sama doprinela, jer je pogubnom kadrovskom politikom dovela preduzeće u gotovo bezizlaznu situaciju. Кao da sve to nije bilo dovoljno, vlast je u poslednja tri-četiri meseca novim marifetlucima vezanim za izbor novog generalnog direktora, dodatno zakomplikovala situaciju, gurajući kragujevačku fabriku oružja i njenih oko 2.500 radnika u poslednji čin dugogodišnje agonije.

Ceo tekst možete da pročitate u novom broju nedeljnika NIN

BONUS VIDEO: Da li nabavka odbrambenog oružja iz Kine može da napravi Srbiji problem sa Zapadom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare