Vesić: Raspisan tender za nabavku 100 novih autobusa na gas

Biznis 28. jun. 202110:41
Podeli:
Goran Vesić, Čika Ljubina ulica, eksplozija, hronika, plinska boca, vatrogasci, policija, uviđaj, uvidjaj
Goran Vesić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je Grad Beograd raspisao tender za kupovinu 100 novih zglobnih autobusa sa pogonom na prirodni gas.

„Očekujem da se tender završi u naredna tri meseca i da će biti izabrana kompanija od koje će Grad kupiti vozila kako bi do kraja godine bila započeta isporuka autobusa“, izjavio je Vesić.

Prema njegom rečima, ovo je jedna od najvećih nabavki novih autobusa za GSP u jednoj godini, od koje je veća samo kupovina od pre dve godine, kada je nabavljeno 244 autobusa, čime je, kako je rekao, vozni park Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd skoro u potpunosti obnovljen.

„Tokom tekuće godine Grad je već potpisao ugovor o nabavci 10 elektroautobusa. Na taj način sprovodimo strategiju prema kojoj postepeno iz javnog prevoza eliminišemo vozila koja koriste dizel gorivo i nabavljamo ona koja koriste ekološki prihvatljivija goriva. Planiramo da u narednih pet godina kupimo još 500 autobusa na prirodni gas, medju kojima će biti zglobni, ali i solo autobusi“, naveo je Vesić.

Naglasio je da će Beograd nastaviti sa kupovinom električnih autobusa, kao i trolejbusa.

„Prema sadašnjim planovima, naredne godine Grad bi trebalo da kupi 40 trolejbusa. Do 2028. godine, kada bude proradila prva linija metroa, odnosno do 2030. godine, kada bude proradila i druga linija metroa, Beograd će imati javni prevoz u kojem nema vozila koja koriste dizel gorivo“, naveo je Vesić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar