Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

"Grad Beograd, kojim upravlja Goran Vesić, izdvojio je 7.2 miliona evra za nabavku deset autobusa na električni pogon kineske marke "Higer", iako je postojala znatno povoljnija ponuda i uprkos tome što izabrana vozila ne odgovaraju ni zahtevima samog tendera", rečeno je za Nova.rz iz Centra za lokalnu samoupravu (CLS).

„Centar za lokalnu samoupravu ukazuje na skandaloznu nabavku električnih autobusa u Beogradu, koja je bila praćena brojnim spornim elementima.Postupak javne nabavke je bio sporan makar u dve stvari. Prvo, izabran je ponuđač čija je ponuda bila veća za skoro 2 miliona evra (nakon obračunatog PDV-a) od drugog kandidata, kineskog ‘Đinlong Lanzhou’, inače strateškog partnera Ikarbusa“, objašnjavaju iz ove organizacije.

Povezane vesti:

Oni navode da je drugi problem u tome što, po svemu sudeći, osnovni uslov tendera.

„To je da maksimalna potrošnja struje ponuđenih vozila bude 1 kilovat-sat po kilometru. Prema uporednim podacima, potrošnja izabranih vozila je 1.1 kilovat-sat po kilometru, zbog čega je trebalo ponudu odbaciti.Inače, sa izuzetkom Sofije, nijedan evropski grad nije uzimao elektro autobuse od ovog proizvođača“, navode iz naši sagovornici.

Iz CLS ističu da je uvoznik autobusa „Higer“ firma DAT Holding, preko koje je već kupljeno 174 solo autobusa marke istoimene marke u 2019. godini, na tenderu koji je stručna javnost ocenila kao nacrtanog za jednog proizvođača.

„Taj ugovor je obeležila i skandalozna stavka pod nazivom ‘obuka kadrova’ – od 6’46 miliona evra. Preko DAT Holdinga ide i servisiranje solo Higera, čija je vrednost procenjena na 1,85 miliona evra, iako su autobusi novi i pod petogodišnjom garancijom.Zbog svega ovoga, CLS poziva tužilaštvo da ispita ovu nabavku električnih autobusa, ali i nabavku solo autobusa iz 2019. godine“, poručuju iz organizacije čiji je osnivač nekadašnji šef odborničke grupe SzS u Skupštini Beograda, Nikola Jovanović.

 “Naslov ovog teksta je izmenjen kako bi u potpunosti odgovarao sadržini teksta”

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare