Foto: Inna Talan / Panthermedia / Tennessee Witney / Alamy Alamy / Profimedia / Shutterstock

Grejanje će u Užicu od 1. januara naredne godine biti skuplje za 17,8 odsto, odluka je Gradskog veća, nakon više zahteva JP "Gradske toplane Užice".

Direktor tog javnog preduzeća Branko Filipović ističe da je ovo je bio iznuđen potez, jer više od 74 odsto rashoda odnosi se na nabavku energenata, saopštili su iz Grada.

Podsetio je da je Gradska toplana, po metodologiji o usklađivanju cena koja proističe iz Zakona o energetici, još u septembru podnela zahtev za novu cenu grejanja.

Pročitajte još:

„Taj zahtev je usvojen sa odloženom primenom od januara sledeće godine, znači za račune koji dolaze u februaru. Grejanje će poskupeti za 17,8 procenata, što za prosečan stan na teritoriji grada Užica znači uvećanje od oko 1.000 dinara na mesečnom računu“, rekao je Filipović.

Prema njegovim rečima, cene energenata menjaju se svakodnevno s obzirom na globalnu energetsku krizu. Sagledavajući naš bilans vidi se da preko 74 posto svih naših rashoda ide za energente, rekao je on i naveo da je povećanje rashoda za matzut više od 40 posto, za gas više od 10 posto, a pelet 30.

„Za struju su gotovo 100 posto povećani rashodi, a najavljeno je od januara naredne godine dodatno poskupljenje i gasa i struje tako da je ovo poskupljenje grejanja bio iznuđeni potez kako bismo održali kvalitet grejanja i uopšte grejnu sezonu do kraja“, objasnio je on.

Filipović dodaje da se čekao zadnji momenat i da su prvi udar poskupljenja energenata prihvatili „Gradska toplana“ i Grad ali da to više nije moguće.

Napominje i da se čekala Uredba o energetski zaštićenom kupcu, kojom država staje iza najugroženijih. Iz Grada kažu da dodatni problem predstavlja i količina energenata koja je neophodna za grejnu sezonu.

Užice je neslavni rekorder u Srbiji po količini isporučenih kilovat časova sa preko 140 kilovat časova po metru kvadratnom, kako zbog konfiguracije terena tako i zbog lošeg stepena energetske efikasnosti u objektima.

BONUS VIDEO I od ovoga zavisi kakvo će vam biti grejanje: Da li ste dobro očistili radijatore?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare