Foto: Shutterstock

Grejna sezona u punom je jeku, a mnogi građani traže najpovoljnije načine grejanja ili dogrevanja. Sve više su popularni i takozvani inverter klima uređaji, koji u poređenju sa regularnim, troše i do 30 odsto manje struje zbog principa na koji rade.

Ono što čini ovaj tip klime efikasnim za grejanje je pre svega to što je spoljašnja jedinica manje podložna hlađenju tokom zime čak i kada temperatura padne 10 do 15 stepeni ispod nule, pa teže dolazi do njenog smrzavanja. Treba imati u vidu da se inverter klimama učinkovitost smanjuje što je niža temperatura, pa je najbolje da se koriste za prelazne periode.

Inverter klime su takođe i manje bučne.

Prilikom kupovine, važno je obratiti pažnju na potrošnju struje, protok vazduha i nivo buke. Neki klima uređaji dolaze sa dodatnim pogodnostima kao što je „wireless“ upravljanje. Ovim uređajima može da se upravlja preko aplikacije, što omogućava savršen komfor, u smislu da možete podesiti željenu temperaturu dok sve vraćate kući s posla ili isključiti klimu nakon što ste već izašli iz stana, u slučaju da ste zaboravili to da učinite.

Foto: Shutterstock

Naravno, kao i sa standardnim uređajima za grejanje/hlađenje, trebalo bi da razmotrite i kapacitet klima uređaja.

Okvirno, to bi značilo da za prostor do 35 kvadrata treba da koristite klimu kapaciteta 9000 BTU, za prostorije do 60 kvadrata 12000 BTU, za one do 80m2 18000 BTU, a za sve veće od toga 24000 BTU.

Kakve su cene ovakvih klima uređaja?

Cena inverter klima u proseku se kreće od 40.000, pa sve od 100.000 dinara, koliko koštaju uređaji pojedinih proizvođača.

Cene montaže klima-uređaja po gradovima

U Srbiji nema većih razlika između gradova kada je u pitanju cena klima-uređaja.

Ugradnja je skuplja u severnom delu zemlje, nego u južnom.

Cena za ugradnju klima-uređaja u Beogradu kreće se od 80 do 120 evra, dok je u Novom Sadu i Kikindi nešto povoljnija, između 70 i 100 evra. Montaža klima-uređaja u Vrnjačkoj banji, kreće se od 50 do
70 evra.

Na 1 kw uložene električne energije klima uređaj emituje 3-5 kw toplotne snage što ne može ni jedno drugo grejno telo.

Dobre strane grejanja klimom

Gejanje klimom je jedan od najboljih vidova grejanja današnjice sa sledećim prednostima:

1. Klima uređaj troši najmanje električne energije u odnosu na ostala grejna tela (npr. 12btu klima troši 1,2 kw električne snage a inverterski modeli dosta manje).

2. Klima uređaj je najjeftiniji vid grejanja u odnosu na sva elektro grejna tela – plin, ugalj-drva, centralno gradsko grejanje, nafta;
klima uređaj ima najbolje iskorišćenje – sa 1kw uložene električne snage daje 3kw toplotne snage;

PROČITAJTE JOŠ

3. Klima uređaj istovremeno služi i za grejanje i za hlađenje, upravljanje klimom je preko daljinskog upravljača i može se programirati vreme uključenja i isključenja, nema pepela, azbestne prašine, opasnosti od požara, itd..

4. Klima uređaj ne zauzima puno mesta u stanu i istovremeno je ukras u stanu u odnosu na ostala grejna tela.

Mane grejanja klimom

Efekat grejanja opada sa snižavanjem temperature, ali kod inverterskih modela klima taj efekat je znatno poboljšan;

Spoljna jedinica počinje da ledi usled niskih temperatura i vlage napolju;

Ako je nezgodan raspored prostorija ne može se ceo stan “pokriti” jednim klima uređajem;

Klima uređaj greje oko 20% manju površinu nego što hladi, pa je potreban veći kapacitet klime kada se koristi za grejanje.

BONUS VIDEO: Koliko čekamo na ugradnju klima uređaja ? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare