Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

Beogradske elektrane treba da umanje građanima račune za grejanje u oktobru, zbog odlaganja početka grejne sezone - to je suština preporuke beogradskog zaštitnika građana koju je uputio elektranama. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić javno je rekao da ne podržava takav zahtev. Iz udruženja potrošača Efektiva, navode da im po svemu sudeći, ne preostaje ništa drugo nego da pozovu građane na masovno podnošenje tužbi protiv toplana. Ova akcija već je počela.

Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva kaže da su građani već počeli da šalju svoje potpise kojima daju punomoće advokatu.

„S obzirom na činjenicu da grejna sezona nije počela na vreme, kako je definisano članom 43. Odluke, već je ista odložena za 15 dana, što čini 8,33% definisanog trajanja grejne sezone, zahtevam od trgovca JKP Beogradske elektrane, umanjenje računa za grejanje u visini od 8,33%, za ceo period od 12 meseci“, podseća Gavrilović na zahtev Efektive.

Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, grejna sezona u Beogradu počela je 1. novembra, umesto 15. oktobra. Obrazloženje gradske uprave bilo je da vremenske prilike i prosečne temperature u tom periodu dozvoljavaju odlaganje grejne sezone.

Iz Efektive, sa druge strane, poručuju da ne postoji nijedan akt koji je zvanično usvojen i na osnovu koje bi mogla da se odloži grejna sezona.

„Nema logike da bilo ko plaća nešto što nije dobio“, navodi Gvrilović.

Da podsetimo, na Sednici Skupštine Grada, 29. novembra jedna od tačaka dnevnog reda bila je umanjenje računa za grejanje.

Na pitanje da li treba smanjiti račune Beograđanima jer grejna sezona počinje 15. oktobra, a ove godine je počela tek 1. novembra, Šapić je odgovorio da misli da ne treba jer bi to smanjenje bilo po dve ili tri hiljade dinara, a ovako je ušteda gasa bila velika.

„Da li onda treba da bude tržišna cena gasa? Zamislite onog ko se greje na pelet, njemu je duplo skuplje grejanje, a Beograđanima koji su priključeni na centralno ništa nije skuplje“, rekao je Šapić. ali je ostavio mogućnost da skupština grada odluči drugačije.

Bonus video: Počela grejna sezona ali evo kada u toku toplog dana mogu da vam isključe grejanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare