Umesto hotela, turisti često za smeštaj biraju stanove ili kuće po popularnom metodu stan na dan. Oglasi su puni ponuda za ovakvu vrstu smeštaja, a zakupac može da se smesti u centru Beograda kod zgrade Skupštine Srbije za manje od 45 evra dnevno, pa još ako planira da tu bude sa nekoliko ljudi, troškovi mogu da budu manji od 14 evra po noćenju. S druge strane, ko želi da prenoći u nekom od objekata Beograda na vodi, neka za to spremi 300 evra – i to za jedno noćenje.

Odsedanje u stanovima na dan za turiste je povoljnije od hotela, a vlasnicima ovih nekretnina svakako pruža priliku da dobro zarade, pogotovo u ovo doba godine, kada Beograđani traže stanove u kojima mogu da dočekaju novu godinu, a meštani drugih gradova traže mesto za prenoćište.

Foto: Shutterstock

Koliko je popularna ova vrsta smeštaja, govori činjenica da postoje i posebni sajtovi na kojima se oglašavaju samo stanovi koji se izdaju na dan.

Više noćenja snižava cenu

Na jednom takvom sajtu pronašli smo trosobni stan u kojem ima dovoljno mesta i kreveta za četiri osobe, a koji se nalazi u Kumanovskoj ulici na Vračaru. Noćenje u ovom stanu košta ukupno 170 evra, što znači da, ako se popuni kapacitet od četiri osobe, to košta 42,5 evra po osobi.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, ako je nekome potreban stan na nekoliko dana, proći će povoljnije – za dva do osam dana, zakup je 160 evra (40 po osobi), za devet do 15 je 140 evra (35 po osobi) i za duže od 16 dana – 125 evra, dakle 31,25 po osobi. Inače, u pitanju je u potpunosti funkcionalan, luksuzno opremljen stan.

Kako se navodi u narednom oglasu koji smo pronašli, u stanu kod Skupštine Srbije, dakle u samom centru Beograda, noćenje košta 45 evra za dve osobe, dakle 22,5 za jednu osobu.Takođe, kako ima mesta i za više ljudi, tri osobe će podeliti trošak od 50 evra, a četiri će zajedno platiti 55 evra. Dakle, u zavisnosti od broja osoba, taj smeštaj će jednu osobu koštati od 22,5 do manje od 14 evra.

Noć u Beogradu na vodi i do 300 evra

U luksuznom stanu u Beogradu na vodi noć košta 110 evra – ali po osobi.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

A ima još skupljih opcija u ovom naselju. Tako je za jedan trosoban stan, u kojem može da bude smešteno do šest osoba, renta za jedan dan, odnosno noćenje, čak 300 evra.

Za praznike zakup 250 evra

Što se tiče Novog Beograda, pronašli smo smeštaj u blizini „Arene“. U pitanju je stan sa jednim bračnim krevetom, dakle za dve osobe. Jedno noćenje u ovom stanu košta 50 evra, što je 25 po osobi. Ko planira da u stanu provede duže od četiri dana, to će ga koštati 45 evra dnevno, (za dve osobe). Takođe, postoji mogućnost doplate pet evra, za šta zakupci dobijaju mogućnost korišćenja garaže.

Ali ako neko želi da odseda u ovom stanu tokom novogodišnjih praznika, postoje posebni uslovi. Naime, potrebno je da zakupi stan na minimum tri noćenja, a cena je u ovom slučaju 250 evra, dakle 125 po osobi.

„Povoljnije je da se smestim u stanu, nego u hotelu“

Andrea Kovačević, sagovornica „Nove“, voli da putuje po Srbiji, a vremenom je shvatila da joj se više isplati da se smesti u privatnom stanu ili kući, nego hotelu.

Foto:Shutterstock

„Najjednostavnije mi je da pronađem stan na dan kada tražim smeštaj u Srbiji. Dobra stvar je što se u oglasima uvek nalaze fotografije i navodi se sve što je potrebno da zakupac zna“, priča Andrea.

Prema njenom iskustvu, stanovi su uglavnom novi, sa novim nameštajem i opremom, a odgovara joj i cena. Naime, kada se cena podeli na više osoba, u zavisnosti od toga koliko može da se smesti u stanu, cena po osobi nije visoka. Stanodavce, kako navodi Andrea, uglavnom ne zanima koliko će ljudi odsesti u stanu, dokle god ga zakupci ostave u stanju u kojem su ga i pronašli.

BONUS VIDEO Cene nekretnina u blagom padu