Optimalan iznos koji prosečan Srbin može da priušti za iznajmljivanje stana u Beogradu verovatno ne prelazi 300 evra. Do pre godinu ili dve, izbor stanova po ovoj ceni je bio sasvim pristojan, ali prilike na tržištu nekretnina su se drastično promenile, pa sada za ovu sumu ponuda nije velika. U ovom trenutku za 300 evra može da se nađe ili dobro namešten manji stan, skučena garsonjera u centru prestonice ili prostran, ali prazan stan.

Kako bismo proverili u kojim uslovima može da se živi sa mesečnim budžetom od 300 evra, detaljno smo “prečešljali” oglase na različitim agencijama za izdavanje nekretnina.

U zavisnosti od lokacije i opremljenosti, za taj novac može da se pronađe garsonjera, ali i prostran stan od 70 kvadrata.

Najveći izbor garsonjera

Na jednoj od agencija za nekretnine pronašli smo poptuno opremljen, moderan stan za 300 evra.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, u pitanju je garsonjera od tridesetak kvadrata, te u njoj ima mesta samo za jednu osobu.

Foto:Shutterstock/hiv360

Takođe, ovaj stan nalazi se u Kotežu, što možda nije najbolja opcija za one podstanare kojima zbog, recimo posla, više odgovara lokacija bliža centru grada.

A u centru grada, sa budžetom od 300 evra, takođe može da se pronađe stan – ali vrlo skučen.

U pitanju je garsonjera od svega 18 kvadrata na Vračaru, u blizini Kalenić pijace. U pitanju je stan u kući, a budući zakupci grejaće se na TA peć.

Garsonjera
Ilustracija: Shutterstock

Za isti novac može da se nađe i 20 kvadrata u Južnom Bulevaru.

Za 300 evra može i 35 kvadrata

Za 300 evra mesečno, može da se pronađe i jednoiposoban stan u Zemunu.

Foto: Shutterstock

U pitanju je stan u dvorištu, površine 35 kvadrata. Svakako nije u pitanju luksuzan stan, ali jeste namešten. Takođe, nije povezan na centralno grejanje, već se koristi TA peć.

Foto: Shutterstock

Među oglasima smo uspeli da pronađemo i jednoiposoban stan u naselju Vojvode Vlahovića. Reč je o nameštenom stanu od 35 kvadrata u zgradi, sa jednom odvojenom spavaćom sobom, budući stanari će se grejati na struju, a ukoliko su vozači, imaće i svoje parking mesto u dvorištu zgrade.

Veći stanovi uglavnom nenamešteni

Iznenađujuće, uspeli smo da pronađemo i dvoiposoban stan za mesečni zakup od 300 evra – u Železniku.

Foto:Shutterstock

Kako se navodi u tekstu oglasa, u pitanju je stan od sedamdesetak kvadrata, terasom, dve spavaće sobe, centralnim grejanjem – ali, ima i jedna “caka”.

Naime, ovo je stan koji je polunamešten – potrebno je obezbediti trpezarijski sto, šporet i rernu, kao i nameštaj za obe spavaće sobe.

Iako je ovo, na prvi pogled, pristojna cena za tu strukturu i kvadraturu stana, kupovina nameštaja svakako je veliki trošak, pa ovo možda nije najbolja opcija za one podstanare koji ne poseduju komade koji fale.

Za dvosobne stanove ima još dosta ponuda za ovaj mesečni budžet. i tu se javlja isti problm, pa su neki od tih stanova u potpunosti nenamešteni.

Foto: Shutterstock

Još jedno mesto nadomak Beograda u kojem smo uspeli da pronađemo stan za 300 evra, i to trosobni, je Mladenovac. Stan za koji je potrebno mesečno izdvojiti po 300 evra je, međutim, potpuno prazan.

U Železniku smo čak uspeli da pronađemo stan za koji je mesečno potrebno plaćati kiriju od 300 evra, a pritom ima čak četiri sobe. U pitanju je nekretnina od 70 kvadrata, i to stan u kući, ne u zgradi. Kako vlasnik navodi u oglasu, stan ima dnevnu sobu sa trpezarijom i kuhinjom, kupatilom tri spavaće sobe, terasu i dvorište. Iako zvuči idealno, i u ovom oglasu naišli smo na problem zbog kojeg će mnogi podstanari odustati od selidbe. U pitanju je njegova opremljenost, zapravo neopremljenost, s obzirom na to da u stanu ne postoji ni jedan jedini komad nameštaja.

BONUS VIDEO Prof. dr Ismail Musabegović i Uroš Jovanović: Kada je pravo vreme za kupovinu nekretnine?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare