Najskuplje garažno mesto u celoj Srbiji prodato je u Beogradu na vodi. Vlasnik je za ovo mesto platio neverovatnih 48.000 evra. Za taj novac, s druge strane, može se kupiti stan od 50 kvadrata u Padinskoj Skeli, na svega dvadesetak kilometara od centra Beograda.

Najskuplje garažno mesto u čitavoj Srbiji prodato je u Beogradu na vodi. Novi vlasnik platio ga je čak 48.000 evra, objavljeno je u izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za treći kvartal 2023. godine. Da je upravo u na to lokaciji prodato najskuplje garažno mesto ne iznenađuje, s obzirom na to da on važi za luksuzno naselje, u kojem su cene kvadrata daleko iznad proseka.

PROČITAJTE JOŠ

U izveštaju se ne navodi koliko je garažno mesto, odnosno koliko ima kvadrata. Postoji mogućnost da su u pitanju dva spojena garažna mesta, čija je površina veća od 20 kvadrata.To znači da je kvadrat iscrtanog betona, bez vrata ili zida prodat po ceni od najmanje 2.400 evra.

Reč je o astronomskom iznosu bez obzira što je reč o Beograd na vodi koji je “šampion” u visokim cenama svih nekretnina.

Bogatstvo za mesto u garaži

Prema trenutno aktuelnim oglasima, garažno mesto u Beogradu na vodi se prodaje po ceni od 52.000 evra. Kako ovo mesto ima 24 kvadrata, to znači da je u pitanju “duplo” mesto.

Ovaj iznos je i dalje samo željeni, odnosno ne znači da će po toj ceni garaža i biti prodata.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pojedinačna parking mesta (ne dupla) uglavnom su skuplja, i to po nekoliko stotina evra. Tako se kvadrat prodaje za 2.000, ali i za 2.750 evra.

Garažna mesta u ovom skupom naselju imaju površine od 12 i 15 kvadrata, što znači da ko hoće da obezbedi sebi parking, mora da “spremi” od 24.000 do 41.000 evra.

Šta može da se kupi za 48.000 evra?

Po ceni jednog garažnog mesta u Beogradu na vodi može da se kupi stan u pojedinim delovima Beograda ili na periferiji.

Na Ceraku može da se kupi stan od 32 kvadrata upravo po ovoj ceni, dakle 1.500 evra po kvadratu. Za taj novac, potencijalni kupac dobija  garsonjeru u zgradi od pet spratova, ali u prizemlju. Reč je o zgradi koja je tek u procesu legalizacije.

Za istu cenu, na Padinskoj Skeli može da se nađe dvosoban stan od 50 kvadrata, što znači da kvadratni metar košta 960 evra.

PROČITAJTE JOŠ

Stan se nalazi na trećem spratu, u zgradi koja ima ukupno pet spratova, a ima i terasu, a uknjiženje je u toku. Iako cena jeste niska, pogotovo kada se uporedi sa ostatkom grada, pojedine delove stana, poput kupatila, potrebno je renovirati, što naravno iziskuje dodatna ulaganja.

Nisu samo garaže najskuplje u Beogradu na vodi

Pored najskuplje garaže, Beograd na vodi oborio je još neke rekorde.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Najskuplji stan prodat je upravo na ovoj lokaciji, a novi vlasnik je za 346 kvadrata platio 2,22 miliona evra, dakle oko 6.415 po kvadratu.

Iako je ovo najskuplji stan, nije najskuplji kvadrat.

Naime, najskuplji kvadrat, i to u stanu od 151 kvadrata, koštao je 9.475 evra, a za celu nekretninu, novi vlasnik platio je ukupno 1,43 miliona.

Najskuplji kvadrat poslovnog prostora prodat je takođe na opštini Savski venac, mada nije precizirano da li je u pitanju Beograd na vodi.

Kancelarija, poslovni prostor
Foto: Shutterstock

Kvadrat je plaćen 14.310 evra, a to je ujedno i najskuplji celokupni poslovni prostor – oko 2,02 evra za 141 kvadrat.

BONUS VIDEO Cene nekretnina u blagom padu