Foto: Shutterstock/Nova.rs

Građane Srbije su iz meseca u mesec na rafovima u prodavnicama dočekivale sve veće cene hrane. Poskupljivale su sve namirnice, a smanjenja cena su bila prava retkost. Redakcija Nova.rs se i ovog meseca, kao i svakog od jula prošle godine, uputila u prodavnicu istog lanca supermarketa u koji odlazi svakog 20. u mesecu i uporedila cene istih proizvoda. U februaru, situacija je šarena: neke cene su, začuđujuće, ostale na istom nivou, nešto je poskupelo, a nešto čak i pojeftinilo. Srbe tradicionalno najviše brine cena mesa, za ljubitelje svinjskog buta nemamo dobre vesti.

Meso

Cene mesa su u poslednje vreme naročito pod lupom, budući da je Vlada Srbije početkom februara donela odluku da ukine ograničenje cena nekih vrsta svinjskog i pilećeg mesa. Zbog toga, stručnjaci su prognozirali da će one početi da divljaju, kako to obično biva kada nešto „pustite s lanca“.

Pročitajte još:

I zaista, svinjski but sada košta 730 dinara po kilogramu, u odnosu na 650 dinara, koliko je koštao u januaru. U julu prošle godine, kada smo počeli sa mesečnim praćenjem cena, kilogram ovog mesa koštao je 709 dinara.

Foto: Nova.rs

Cene piletine miruju – za sada. Cene pilećeg filea, kao i pilećih krilaca drže se na istom nivou na kom su bile u februaru. Tako kilogram pilećeg filea, koji je u julu 2022. godine koštao 792 dinara, sada košta 820 dinara, a krilca, koja su u julu koštala 295 dinara, sada koštaju 380 dinara.

Foto: Nova.rs

Sa druge strane, juneći but koji je u mesecima iza nas uglavnom mirovao i držao cenu od 1.300 dinara, osim u avgustu kada je koštao 1.360, sada košta 1.350 dinara.

Foto: Nova.rs

Mlečni proizvodi

Mleko je u odnosu na januar pojeftinilo za dva dinara, pa tako litar ove namirnice trenutno košta 150 dinara, što je povratak na decembarsku cenu. Međutim, u julu prošle godine ono je koštalo 125 dinara.

Kada je reč o jogurtu, cena je ostala ista kao u januaru, pa tako litar košta 165 dinara. U julu je koštao 135 dinara.

Foto: Nova.rs

Osnovne životne namirnice

Cene pojedinih osnovnih prehrambenih proizvoda već duže od godinu dana nisu slobodno formirane na tržištu, jer ih određuje Vlada.

Tako brašno, ulje i šećer, zahvaljujući Uredbi, imaju određene maksimalne cene, a trgovci ne mogu da ih prodaju skuplje od toga.

Tako dva tipa brašna, T-400 i T-500 već mesecima koštaju maksimalno 84,7, odnosno 78,65 dinara. Ipak, Uredbom su, u odnosu na jul prošle godine, cene promenjene naviše. Tako je pre šest meseci kilogram brašna T-400 koštao najviše 75, a T-500 69 dinara.

Foto: Nova.rs

Ograničena je i cena suncokretovog ulja.

Litar ovog proizvoda trenutno košta maksimalno 220 dinara, isto kao i u januaru.

Međutim, u julu prošle godine je ulje koštalo najviše 200 dinara po litru.

Foto: Nova.rs

Kilogram šećera, zahvaljujući Uredbi, može da košta maksimalno 115 dinara, što je trenutna cena. Međutim, u prethodnih nekoliko meseci, cena ovog proizvoda se menjala, te je u julu ona iznosila najviše 97 dinara.

Foto: Nova.rs

Najjeftinije pakovanje jaja od 10 komada trenutno košta 230 dinara, isto koliko i u januaru. Međutim, u julu je to isto pakovanje koštalo 20 dinara manje.

Što se tiče krompira, kilogram sada košta 90 dinara, što je 5 dinara više nego u januaru. Međutim, trenutna cena je manja od one koja je važila u julu, budući da je kilogram krompira tada koštao 100 dinara.

Grafika: Nova.rs/Shutterstock

BONUS VIDEO Da li je poskupljenje pogodilo i čuvene novopazarske mantije?