Foto:shutterstock; arhiva Nova.rs

Cene svih, a pogotovo osnovnih životnih proizvoda, u Srbiji rastu svakodnevno, te nije ni čudo što građani za jednu "crvenu" mogu da kupe sve manje proizvoda. Pitali smo čitaoce šta sve mogu da kupe za 1.000 dinara, a njihovi odgovori pokazuju pravo stanje u državi - ekonomski tigar je zaspao, blagostanje o kojem slušamo od predstavnika vlasti nema i kad se sve sabere i oduzme, s 1.000 dinara prosečna porodica u našoj državi ne može ni da pregura dan.

Neki od naših čitalaca zapitali su se ko u Srbiji uopšte može sebi da priušti da troši 1.000 dinara dnevno, dok su neki stanje u korpi opisali kao „napredno“.

30 evra pomoći
Foto: Shutterstock

„Kikiriki Good, Bake rolls, grisine, smoki, čips i kokice. A hleb ćemo vaditi iz kontejnera, dok ćemo meso jesti jednom mesečno. Napredno, nema šta“, prokomentarisao je jedan od čitalaca.

„Meso nije zdravo, Vučić se brine za zdravlje nacije“, glasi jedan od odgovora na ovaj komentar.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan od čitalaca dodao je da u Srbiji „dobar dan“ i „doviđenja“ u prodavnici koštaju ovoliko.

Pojedini čitaoci istakli su da za 1.000 dinara dnevno jedna četvoročlana porodica ne može da se prehrani. Pola kilograma mesa, kilogram krompira, dva hleba i litar mleka – i ode 1.000 dinara.

„Kako je krenulo, ni toalet papir neću moći da kupim“, dodao je jedan od čitalaca našeg portala.

Šta staje u 1.000 dinara – znaju Mali i Vučić

Pojedini čitaoci istakli su da za ovakvo stanje u Srbiji krive predstvnike vlasti. Tako je na naše pitanje „šta možete da kupite u prodavnici za 1.000 dinara“ jedan čitalac odgovorio da pitamo Sinišu Malog i Aleksandra Vučića.

Aleksandar Šapić, Aleksandar Vučić i Siniša Mali Beograd na vodi
Aleksandar Šapić, Aleksandar Vučić i Siniša Mali Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

„Pa to najbolje da pitate ministra koji vodi finansije i predsednika, pošto oni kažu da je blagostanje kod nas“, glasi komentar.

A pojedini čitaoci portala Nova.rs kažu i da za taj novac mogu da kupe bensedin, „da ne gledaju ovo zlo“.

Za 1.000 dinara – ništa

„Ništa“, glasio je jedan od odgovora na naše pitanje, a ova čitateljka nije usamljena u ovom mišljenju.

Tako je jedna čitateljka dodala i da sve cene rastu, ali plate ostaju iste.

Foto: Shutterstock

„Pritom nam o platama odlučuju ljudi koji uopšte ne žive od te plate. Žalosno. Najlakše je igrati se sa tudjim životima“, rekla je ona.

Druga čitateljka je prokometarisala da sada za 1.000 dinara može da kupi ono što je pre mesec dana mogla za 500.

„Cene će biti niže kad ministri budu živeli od minimalca“

Čitaoci portala Nova.rs došli su i do rešenja.

„Da li moze da se pokrene peticija da svi ministri u Vladi imaju minimalnu platu u narednih godinu dana? Ja mislim da bi mleko za dva meseca koštalo 40 dinara, hleb 30 a meso oko 300 dinara po kilogramu kao pre par godina“, glasio je jedan od komentara, a jedan od čitalaca je dodao i da za 1.000 dinara može da se kupi gala ručak, ali u skupštinskom restoranu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar