Foto: Shutterstock

Poslednji rok da se primeni zakon o fiskalizaciji je 1.maj, a to znači da su svi oni koji su obuhvaćeni ovom promenom, dužni da promet na malo evidentriaju preko elektronskog uređaja. Predviđene su i kazne za sve one koji se ogluše o ovu odluku, a kreću se od 300.000 pa sve do 2 miliona dinara.

Novi zakon o fiskalizaciji odnosi se na pravna lica i druge obveznike poreza na dobit pravnih lica, upisanih u registar kod nadležnog organa, zatim preduzetnike koji su upisani u registar kod nadležnog organa, a od zakona nisu izuzeti ni poljoprivrednici preduzetnici i to:

Obveznik poreza po osnovu prihoda od poljoprivrede i šumarstva – fizičko lice koje je nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva upisano u registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa propisima kojima se uređuje ta oblast, koje vodi poslovne knjige u skladu sa ovim zakonom i porez na prihode od samostalne delatnosti plaća na oporezivu dobit) .

Zakonu podleže i preduzetnik drugo lice (fizičko lice koje je obveznik poreza na dodatu vrednost u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost, kao i svako drugo fizičko lice koje obavlja delatnost nezavisno od toga da li je ta delatnost registrovana i porez na prihode od samostalne delatnosti plaća na oporezivu dobit) u smislu zakona koji uređuje porez na dohodak građana.

Kazne i do 2 miliona dinara 

U slučaju da do 1. maja ne sprovedete pomenutu odluku očekuju vas drakonske kazne od 300.000, pa sve do dva miiona dinara.

Kazna je predviđena i ako obveznik fiskalizacije od 1. maja ne izda fiskalni račun, kao i kada račun ne sadrži obavezne propisane podatke, ali u slučaju da fiskalni račun sadrži neispravne podatke od značaja za visinu poreske obaveze.

Ako obveznik ne dostavlja podatke o izdatim fiskalnim računima Poreskoj upravi putem stalne internet veze u realnom vremenu.

Za prekršaje će se pored pravnog lica, kazniti i odgovorno lice u pravnom licu obvezniku fiskalizacije i to novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara.

Za navedene prekršaje kazniće se preduzetnik – obveznik fiskalizacije novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara.

Takođe, odgovornost ima i fizičko lice koje je obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti, a koje nije preduzetnik. – Ako napravi pomenute prekršaje biće kažnjeno novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara.

Ko je sve izuzet

Trenutno se, prema važećim Zakonom o fiskalnim kasama, obaveza evidentiranja svakog pojedinačno ostvarenog prometa na malo preko fiskalne kase ne odnosi na poljoprivrednog proizvođača koji na pijačnim tezgama i sličnim objektima prodaje poljoprivredne proizvode, uključujući i preduzetnika koji plaća porez na prihode od samostalne delatnosti na paušalno utvrđeni prihod koji se bavi proizvodnom delatnošću, a u okviru proizvodne delatnosti prodaje sopstvene proizvode, odnosno pruža usluge fizičkim licima, kao i na bankarske organizacije, osiguravajuće organizacije, PTT i javna preduzeća koja naknadu za prodata dobra, odnosno pružene usluge fizičkim licima naplaćuju ispostavljanjem računa o obračunu potrošnje preko mernih instrumenata (grejanje, gas, telefon, električna energija, voda i dr.).

PROČITAJTE JOŠ

Kako je portal N1 pisao kada se radi o oslobođenju od obaveze evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja, kriterijumi za oslobođenje prema novoj uredbi su drugačiji, imajući u vidu novo zakonsko rešenje koje definiše obveznika fiskalizacije, a samim tim i lica koja su oslobođena od navedene obaveze, objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

„Naime, nova uredba, za razliku od sada važećeg zakona i uredbe, ne pravi razliku između obveznika koji paušalno plaćaju porez na prihod od samostalne delatnosti i ostalih preduzetnika koji plaćaju porez prema ostvarenom prihodu od samostalne delatnosti u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana, ukoliko obavljaju istu delatnost“, ukazuje ministarstvo.

Pojedine delatnosti – nezavisno od načina plaćanja poreza – kao i paušalno oporezovani preduzetnici koji obavljaju definisane delatnosti, koji su u skladu sa sada važećom uredbom oslobođeni obaveze evidentiranja prometa preko fiskalne kase, danom početka primene nove uredbe, odnosno od 1. januara 2022. godine, imaće obavezu evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja ukoliko za delatnost koju obavljaju nije predviđeno oslobađanje od ove obaveze, navode u ministarstvu.

Pored toga, kako su naveli u u Ministarstvu finansija, novom uredbom je predviđeno da ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo i primljenih avansa za promet na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja, u slučaju prodaje sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na pijačnim tezgama i sličnim objektima i drugim mestima u skladu sa posebnim propisima kojima se uređuju male količine primarnih proizvoda životinskog porekla, odnosno hrane biljnog porekla koje služe za snabdevanje potrošača.

Takođe, fiskalnu kasu neće koristiti obveznici fiskalizacije koji naknadu za prodata dobra, odnosno pružene usluge fizičkim licima naplaćuju ispostavljanjem računa o obračunu potrošnje preko mernih instrumenata (grejanje, gas, telefon, električna energija, voda i dr.).

Podsetimo, danas je ispred TC Ušće na Novom Beogradu počeo je protestni skup pijačnih prodavaca zbog uvođenja elektronske fiskalizacije na pijace, a kako je najavljeno okupljeni će nakon obraćanja krenuti u protestnu šetnju centralnim beogradskim ulicama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar