Foto: Zoran Lončarević, Shutterstock, Facebook

Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF) u avgustu je tri puta ukazao da roba iz Srbije ne može da uđe na teritoriju Evropske unije, odnosno vraćena je sa granica Hrvatske, a najnoviji primer je bila pošiljka šljiva od 31. avgusta.

U podacima RASFF se navodi da je poslednjeg dana avgusta sa hrvatske granice vraćena pošiljka šljiva iz Srbije, u 14:32, zbog prisustva hlorpirifosa i „potencijalnog rizika“.

Pre toga je na granici Hrvatske 16. avgusta vraćena pošiljka papirnih slamčica zbog visokog nivoa izotizolina, odnosno 11. avgusta tovar bresaka zbog hlorpirifosa.

Ministarstvo poljoprivrede reagovalo je 18. avgusta potvrdom da su fitosanitarne inspekcije Uprave za zaštitu bilja utvrdile prisustvo hlorpirifosa u breskvama koje su krenule ka izvozu u Hrvatsku, a koje su vraćene sa granice i najavile da će izvoznik odgovarati u skladu sa zakonom, pokretanjem privrednog prestupa kod nadležnog suda.

PROČITAJTE JOŠ

Danas su se na društvenim mrežama pojavile objave da je Evropska unija zabranila uvoz svog voća i povrća koje se proizvodi u Srbiji zbog prisustva hlorpirifosa, koji je u Uniji zabranjen od 2006. godine.

Ministarstvo poljoprivrede je, posle konsultacija sa stručnom javnošću, ovog meseca donelo odluku o davanju dozvole za ograničenu i kontrolisanu primenu sredstava za zaštitu bilja na bazi hlorpirifosa isključivo za tretiranje šećerne repe.

BONUS VIDEO Otkud zabranjen pesticid u voću?