Foto:Shutterstock

Srpska privreda je 2022. godinu završila sa rekordnom spoljnotrgovniskom razmenom od 66,6 milijardi evra, čija je vrednost veća od ostvarenog BDP-a Srbije, saopštio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

Ministar Momirović je saopštio da je vrednost izvoza je, istovremeno, prešla iznos od 4.000 evra po stanovniku, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Trgovinska razmena u ekonomski i politički izuzetno teškoj prošloj godini nastavlja da beleži snažan rast, Evropska unija je i dalje najznačajniji kupac domaćih roba i usluga i njeno učešće u ukupnom izvozu iznosi 64 odsto“, istakao je Momirović.

Dodao je da Nemačka ostaje najznačajniji spoljnotrgovinski partner sa 8,2 milijarde evra vrednom ukupnom razmenom, a da za njom sledi Kina sa 5,8 milijardi evra.

Ministar Momirović je dodao da je tradicionalno najveći suficit ostvaren sa zemljama regiona i to sa Crnom Gorom u vrednosti blizu milijarde evra, zatim sa Bosnom i Hercegovinom 843 miliona evra i sa Severnom Makedonijom 459 miliona evra.

***

BONUS VIDEO – Šta nam donosi sporazum o slobodnoj trgovini sa Emiratima?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare