Kina, Srbija, zastava, zastave
Foto: Shutterstock

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine i predsednik srpskog dela Mešovite međuvladine komisije za ekonomsku saradnju sa Kinom Tomislav Momirović istakao je, nakon završenog sastanka sa predstavnicima Komore kineskih kompanija u Srbiji, da je trgovinska razmena dve zemlje u prvih deset meseci ove godine dostigla iznos veći od pet milijardi dolara.

„Izvoz Srbije u Kinu 2012. godine iznosio je nešto više od 6 miliona dolara, dok je u prvih deset meseci ove godine on veći od jedne milijarde dolara. To su zaista neverovatni podaci koji su ostvareni uz pomoć kineskih kompanija kao što su CRBC, Zijin, Huawei, CRIC, Linglong, China Shandong International, HIBIS“, istakao je ministar.

On je dodao da ćemo zajedno nastaviti da radimo naporno u pravcu intenziviranja naših ekonomskih odnosa, kako bi naše kompanije dobile nove šanse na tržištu Kine, a sa druge strane i kineske kompanije napravile još veće uspehe u Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kao Nacionalni kordinator za saradnju sa NR Kinom ministar Momirović zahvalio je svim kompanijama iz Kine na tome što u svoje proizvodne procese uključuju srpske radnike i na samom kraju obraćanja izrazio uverenje da će održani sastanak sa predstavnicima Komore kineskih kompanija u Srbiji doprineti novom podsticaju ekonomskoj i trgovinskoj razmeni između Kine i Srbije.

„Komora kineskih kompanija u Srbiji obuhvata 47 kompanija koje posluju u Srbiji i možemo reći da upravo ove kompanije doprinose ekonomskom razvoju vaše zemlje. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim ministru Momiroviću na podršci koju pruža kineskim
kompanijama koje posluju u Srbiji uz očekivanje da će saradnja u budućoj godini biti još bolja“, rekao je ovom prilikom generalni direktor CRBC-a ogranak Beograd Jan Dong.

***

BONUS VIDEO – Gde nas vode novi kineski krediti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare