Foto: Shutterstock

Posedovanje nekretnine danas spada u najisplativije i najpametnije investicije. Iako je i pre bio prestiž imati stan ili kuću na svoje ime, u eri inflacije i rastućih cena, troškova i skokova kirije, čini se da je biti "svoj na svome", ipak, luksuz.

U jednom od aktuelnih izveštaja koje je radila poznata švedska kompanija za proizvodnju i prodaju nameštaja, pominje se da čak 88% ljudi kaže kako im je važno da se osećaju prijatno kod kuće, prenosi Telegraf.

Ali, šta je zanimljivo, samo 63% se tako zapravo i oseća, dok se ovaj broj povećava na 70% među vlasnicima domova.

Dakle, poenta je da su oni koji poseduju svoju nekretninu, ipak, spokojniji i zadovoljniji, nego oni koji rentiraju stan i svaki mesec izdvajaju pozamašnu sumu novca „u vetar“.

PROČITAJTE JOŠ

Kada sve saberete i oduzmete, rata za stambeni kredit vas često košta manje nego kirija, a ulažete u nešto svoje.

Međutim, u poslednje vreme vlasnicima stanova koji su na ovaj način pazarili nekretninu – nimalo nije prijatno.

„Uzela sam stan na kredit, sa varijabilnom kamatom, za koju znam da je rizičnija od fiksne ako dođe do ovakvih situacija, ali ko se tome nadao… Do nedavno sam izdvajala 170 evra za ratu, a sada je skočila na 260 evra. Dakle, mesečni trošak od 90 evra došao mi je niotkuda“, priča nam V.M. (35) iz Beograda.

Fiksna ili varijabilna kamatna stopa?

Prema mišljenju brojnih stručnjaka, posebno u doba ovakve krize, predlog je da odaberete fiksnu kamatnu stopu, posebno ako ste novi korisnik, ali je svakako i savet da proučite ponudu banke.

Ukratko, fiksna kamatna stopa označava stabilnost, nepromenljivost, jer je mesečna obaveza otplaćivanja duga ista kroz ceo period otplate. S druge strane, varijabilna kamata donosi veće finansijske rizike jer se mesečni iznosi mogu smanjivati ili povećavati.

Ono što „odvraća“ korisnike u prvi mah, jeste činjenica da je iznos fiksne kamate u prvi mah veći od varijabilne, što znači da bi vaša mesečna obaveza sa fiksnom kamatnom stopom pri potpisivanju ugovora – bila automatski veća od one sa varijabilnom kamatnom stopom.

Međutim, kada dođe do ovakvih situacija, onda stiže „hladan tuš“ za sve koji su navikli na niže mesečne rashode.

Foto: Shutterstock

Varijabilnu kamatnu stopu čine dva dela – fiksna doplata i varijabilna vrednost euribora.

Ona se, stoga, lako može promeniti kada se promeni vrednost referentne kamatne stope euribor.

Inače, euribor je prosečna kamatna stopa po kojoj grupa izabranih evropskih banaka međusobno pozajmljuje novac.

BONUS VIDEO Prof. Dejan Šoškić: Šta će se dešavati sa inflacijom u 2023. godini?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare