Foto: Shutterstock/EPA-EFE/JUSTIN LANE

Nekretnine, akcije, obveznice… Lista stvari u koje je moguće investirati je dugačka. Ipak, građani Srbije retko posežu za ovom metodom zarade, a i kada odluče da u nešto investiraju, traži se “sigurica”. Proveravali smo – u šta Srbi najviše ulažu i šta je najisplativije?

Kako za Nova.rs ističe glavni broker društva Momentum Sekjuritis Nenad Gujaničić, dominantna ulaganja građana Srbije su bankarski depoziti, s obzirom na dominaciju banaka na finansijskom tržištu i nizak nivo finansijske pismenosti.

Pročitajte još:

Još jedan vid ulaganja popularan među građanima naše zemlje jeste ulaganje u nekretnine.

„Nekretnine za naše građane tradicionalno predstavljaju najsigurniji vid ulaganja. Nekretnine su nudile dobru zaštitu imovine stanovništvu u najgorim vremenima, poput devedesetih, pa i ne čudi što su dominantan vid ulaganja za građane sa većom imovinom“, objašnjava Gujaničić.

Sa ovim je saglasan i profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grubišić.

Kako ističe, među našim stanovništvom se preferira stabilnost i likvidnost.

“Pored štednje, koja prema mom mišljenju i nije klasična investicija, glavna stvar su nekretnine. Što se tiče ulaganja u akcije, za tu vrstu ulaganja ne postoji dovoljno razvijena kultura, iako bi naši građani lako mogli da ulažu u akcije stranih kompanija, budući da nisu ograničeni na domaću berzu”, navodi Grubišić.

Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije
Zoran Grubišić Foto: N1

Naši sagovornici saglasni su u jednoj stvari – u Srbiji investiciona kultura nije dovoljno razvijena.

Gujaničić kao glavne razloge za to navodi nizak nivo ekonomskih i finansijskih znanja našeg stanovništva s jedne strane, i slabu ponudu raznovrsnih investicionih alternativa koje postoje na razvijenim tržištima, sa druge strane.

Profesor Grubišić ipak dodaje da situacija nije mnogo drugačija ni u ostatku kontinentalnog dela Evrope.

„Tu generalno nije razvijena kultura investiranja kao što je to, recimo, slučaj u Sjedinjenim Američkim Državama“, ističe on.

Šta se najviše isplati?

Budući da su prinos i rizik dve nerazdvojive kategorije, ulaganja sa većim rizikom bi trebalo da pretpostavljaju veći prinos, i obrnuto, objašnjava broker Nenad Gujaničić.

Nenad Gujaničić Foto: N1

„Kada govorimo o niskorizičnim ulaganjima, verovatno najbolje ulaganje su domaće državne evroobveznice koje nose prinos od skoro šest odsto u evrima i pride su oslobođene plaćanja poreza“, dodaje on.

Kako ističe, ovi finansijski instrumenti nose znatno bolji prinos nego štednja u banci koja je pritom opterećena porezom od 15 odsto.

„Što se tiče nekretnina, koje su dominantan vid ulaganja među imućnijim građanima, u ovom momentu se teško može reći da su sigurna kategorija, s obzirom na veliki rast u proteklom periodu koji izvesno nije održiv što, uostalom, pokazuju trendovi u svetu“, zaključuje Gujaničić.

BONUS VIDEO Crni utorak – krah Njujorške berze

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare