Foto;Shutterstock

Najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji tokom poslednjeg kvartala prošle godine prodato je u Novom Bečeju po ceni od 605.000 evra za 50,2 hektara, a najskuplji hektar poljoprivrednog zemljišta prodat je u Starim Banovcima za čak 180.000 evra. Iako su ove cifre zaista astronomske, oni koji razmišljaju o kupovini zemljišta ne moraju da brinu, budući da su prosečne cene ipak dosta manje, a variraju u zavisnosti u kom delu Srbije se nalaze. Tako je, prirodno, u Vojvodini zemljište najskuplje. A gde je najjeftinije?

Prema najnovijim podacima Republičkog geodetskog zavoda, najjeftinije poljoprivredno zemljište moguće je kupiti u regionu južne i istočne Srbije. To znači da, ukoliko neko želi da kupi zemlju u okolini Vranja, Niša, Zaječara ili, recimo, Smedereva koje je takođe deo ovog regiona, hektar će u proseku platiti 4.350 evra.

Sledi region Šumadije i zapadne Srbije, gde hektar košta u proseku 5.600 evra. Ova cena važi za gradove poput Kragujevca, Jagodine, Čačka, Kraljeva, Valjeva itd.

Na trećem mestu po jeftinoći našao se Beogradski region sa cenom od 7.300 evra po hektaru.

Pročitajte još:

U regionu Vojvodine, koji je dodatno podeljen na okruge, cene poljoprivrednog zemljišta su veće nego u ostatku Srbije.

Najjeftiniji je Severnobanatski okrug, koji obuhvata područje gradova Kanjiže, Sente, Čoke, Ade, Novog Kneževca i Kikinde i gde hektar u proseku košta 8.350 evra. Sledi Srednjobanatski okrug, dakle okolina Zrenjanina i Novog Bečeja, sa 8.650 evra po hektaru, a u Južnobanatskom okrugu, koji obuhvata teritorije Pančeva, Vršca, Kovina itd, prosečna cena hektara poljoprivrednog zemljišta iznosi 9.100 evra.

Foto: Shutterstock

Sledeći najjeftiniji je Zapadnobački okrug, dakle teritorija Sombora, Apatina, Kule i Odžaka, gde hektar u proseku košta 10.900 evra. Ukoliko neko želi da kupi zemljište u okolini Subotice ili Bačke Topole, dakle u Severnobačkom okrugu, za hektar će u proseku platiti 11.300 evra.

Drugi najskuplji okrug u Srbiji je Sremski okrug, koji obuhvata gradove poput Sremske Mitrovice, Šida, Inđije, Rume i u kome hektar košta 12.650 evra.

I na kraju, najskuplji je Južnobački okrug, kome pripadaju Novi Sad, Vrbas, Srbobran, Bečej itd. i gde prosečna cena hektara dostiže 14.400 evra.

Cene rastu, ali smo i dalje jeftini

Prema zvaničnim podacima Republičkog geodetskog zavoda, u svakom od regiona i okruga zabeležen je rast cena u odnosu na isti period godinu dana ranije. Negde je taj rast jednocifren, negde dvocifren, ali cene nigde nisu stagnirale.

Objašnjenje za ovo dao nam je agroekonomski analitičar Žarko Galetin.

Prema njegovim rečima, objašnjenje za rast cena vrlo je jednostavno, a krije se u tome što je zemljište ograničeni resurs.

“Sa druge strane hrana postaje sve atraktivnija roba, a takođe je, uz vodu i energente, jedan od tri stuba ekonomske suverenosti zemlje. Dakle, pošto je zemljište ograničeni resurs – cene rastu”, kaže Galetin za Nova.rs.

Foto: Shutterstock/MicrostockStudio

Ipak, on smatra da je trenutni nivo cena realan nivo i da bi rast trebalo da se sada zaustavi.

“U jednom trenutku su cene počele da skaču, ali mislim da je ovo nivo na kom bi trebalo da se zaustave, ovo su neke realne cene. I to što je u Vojvodini najskuplje zemljište je sasvim normalna stvar, budući da je ono i najplodnije u Srbiji”, navodi Galetin.

Međutim, zemljište u Srbiji je, i pored rasta cena, značajno jeftinije u odnosu na ono u Evropi.

“U odnosu na cene, recimo, u Velikoj Britaniji ili Holandiji, gde hektar košta kao komforan dvosoban stan u Srbiji, kod nas su cene izuzetno niske”, zaključuje Galetin.

Kakva je trenutna ponuda?

Na sajtovima za oglašavanje nekretnina smo pretražili ponudu poljoprivrednih zemljišta.

Prema trenutno dostupnim podacima, u južnoj Srbiji u ponudi nema toliko jeftinih zemljišta. Međutim, treba imati u vidu da se dosta njih nudi sa već zasađenim kulturama, pa se tako u ponudi mogu naći voćnjaci, malinjaci, ali i imanja sa već izgrađenim vikendicama.

Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

U okolini Niša je, recimo, moguće kupiti obradivo zemljište od 43 ara (0,48 hektara) za 4.000 evra. Imanje, prema informacijama iz oglasa, čine voćnjaci, pašnjaci i šumsko zemljište.

Sa druge strane, u okolini Sremskih Karlovaca, koji pripadaju najskupljem, Južnobačkom okrugu, prodaje se poljoprivredno zemljište od 1,24 hektara za 22.000 evra, a ovo je trenutno jedan od povoljnijih oglasa na koje smo naišli.

BONUS VIDEO Bez poljoprivrede nema života a studenti beže od poljoprivrednih fakulteta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare