Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH, Ksenija Stojiljković/Nova.rs, : Dragan Ilic / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

Poljoprivreda u Srbiji je na klimavim nogama godinama, a stručnjaci smatraju da će za njen oporavak biti potrebno pet godina i milijardu evra. Stočarstvo je u posebno lošoj situaciji, a prema rečima ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković, Srbiji u ovom trenutku nedostaje oko milion prasadi kako bi se popunili kapaciteti farmi. O katastrofi u srpskom stočarstvu svedoči i podatak da smo od 1988. do 1990. imali 4,5 miliona svinja, a danas ih imamo jedva oko dva miliona. Država pokušava da "ugasi požar", pa je zato odlučila da ukine carine na uvoz tovnih prasadi do 50 kilograma. Ono što se postavlja kao pitanje je da li ova odluka može da pomogne srpskom stočarstvu i šta će biti sa cenama svinjskog mesa?

Srpski stočni fond godinama unazad je sistematski uništavan i smanjivan, uprkos upozorenjima stručnjaka dokle bi to moglo da dovede.

Zbog loših uslova za stočare koje diktira država, građane su pre nekoliko meseci najpre dočekali prazni rafovi na kojima inače stoji mleko, da bi nakon toga mleka bilo, ali uglavnom onog stranih proizvođača.

Dakle, država je krizu i nestašicu „rešila“ tako što je, umesto da pomogne farmerima i obezbedi im uslove i podsticaje za rad i život u kojima oni ne bi morali da gase farme i čime bi se zaustavila dalja devastacija stočnog fonda Srbije, odlučila da mleko uveze.

Pročitajte još:

Time su osuđeni stočari, ali i ostatak građana, koji sada za litar mleka daju oko 150 dinara.

Pored kritičnog položaja govedarstva, „u kanalu“ nam je i svinjarstvo. Naime, Srbija godinama unazad svinjsko meso uvozi, a najnovije procene Ministarstva poljoprivrede govore da nam, da bi se popunili kapaciteti farmi, nedostaje oko milion prasadi.

Zbog toga je država, kao jednu od mera za oporavak stočnog fonda, ukinula carine na uvoz tovnih prasadi do 50 kilograma. Međutim, stručnjaci smatraju da ovo neće spasiti ruinirani stočni fond Srbije, a ni oboriti cene mesa koje su u poslednjih nekoliko meseci takođe doživele vrtoglav rast.

Agroekonomista Milan Prostran za Nova.rs navodi da cene mesa ni sa uvozom milion prasadi neće pasti, budući da će se te jedinke hraniti domaćom stočnom hranom, koja je skupa.

Podsetimo, cene stočne hrane drastično su skočile zbog istorijskih iznosa koje su dostizale žitarice na berzama, što je bila direktna posledica rata u Ukrajini. Međutim, to nije bio jedini problem koji je zadesio srpske stočare – prošle godine je i suša izazvala ogromne probleme, zbog koje mnogi poljoprivrednici nisu bili u mogućnosti da napasaju svoju stoku.

Pored toga što smatra da bi upravo zbog toga trebalo doneti zakon o regresiranju cene stočne hrane, Prostran navodi da bi mnogo značajnije bilo kada bi se uvezle krmače.

Milan Prostran Foto:N1

„Treba stvoriti osnovno stado, što bi se rešilo uvozom krmača dobrog kvaliteta. Više bih voleo neku takvu meru, kojom će se podstaći stvaranje ‚roditelja‘. Uvozom prasadi samo se i dalje upućujete na uvoz i potvrđujete krizu koja već dugo postoji u srpskom stočarstvu, odnosno konkretno svinjarstvu“, ističe naš sagovornik.

On navodi da je tužno što je Srbija došla u tu situaciju sa uvozom, koja traje već nekoliko godina, i podseća da je pre dve godine svinjsko meso zauzelo prvo mesto u uvozu. To, kaže, nije čak ni hendikep, nego – sramota.

Mi smo u periodu od 1988. do 1990. imali 4,5 miliona svinja. Danas daj Bože da ih imamo dva miliona. Devedesetih je počela kriza i imamo pad od 1,5 do dva odsto svake godine od tad. Miloš Obrenović, koji je izvozio svinje, sada se prevrće u grobu“, zaključuje Prostran.

Sa druge strane, jedan od vodećih proizvođača mesa u Srbiji Zoran Matijević smatra da je mera o ukidanju carina koju je Ministarstvo poljoprivrede donelo odlična jer predstavlja početak gašenja vatre u srpskom stočarstvu.

Međutim, dugoročno posmatrano, i Matijević smatra isto što i naš prvi sagovornik: „Treba uvoziti krmače“.

Zoran Matijević Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Što se cena tiče, on potvrđuje sumorne prognoze – ni uvoz milion prasadi neće oboriti cene mesa.

Cene mesa zavise od cena žitarica, a one su od početka rata u Ukrajini mnogo skočile. Takođe, cena energenata… Dug je proces vraćanja cena na staro“, zaključuje Zoran Matijević.

BONUS VIDEO Počelo je: Poljoprivrednici stavljaju katance na farme!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare