Foto: Shutterstock

Posle današnjeg sastanka proizvođača mleka i Ministarke poljoprivrede Jelenom Tanasković, čini se da svi mogu da odahnu. Proizvođači će dobiti veće subvencije, a građani, bar se nadamo, ne moraju da strahuju od novih poskupljenja mleka.

Na sastanku je odlučeno da se subvencija sa postojećih 25.000 dinara po muznom grlu podigne na 50.000 dinara, a povećanje premija će biti uzeto u razmatranje. Takođe, uvodi se kontrola kvaliteta na uvoz mleka, pa će i mleko iz inostranstva morati da zadovoljava određene standarde, a građani neće piti mleko sumnjivog kvaliteta iz uvoza. Odobren je i izvoz mleka. Sada, kada je mlekarima ispunjeno nekoliko zahteva, sve zanima samo jedno – šta će biti sa cenom mleka?

Građani ovog puta mogu da odahnu, budući da cena mleka neće skočiti, uverava nas u izjavi za Nova.rs član Uduženja proizvođača mleka Banata Vukašin Baćina nakon završetka sastanka u ministarstvu.

„Proizvođači mleka su prezadovoljni današnjim sastankom. Nećemo protestovati, nećemo više prosipati mleko. Što se minimalne cene otkupa tiče, tu ministarstvo ne može ništa jer ne može da utiče na privatne mlekare, ali smo svim dogovorenim zadovoljni. Takođe, uvodi se kontrola na uvoz mleka, što znači da će građani moći da budu bezbrižni jer neće piti mleko sumnjivog porekla iz uvoza kao do sada“, rekao je naš sagovornik.

Pročitajte još:

Sprečena apokalipsa

Pre održanog sastanka, svi su strepeli od toga šta će se desiti ukoliko država ne pristane na zahteve poljoprivrednika.

Veliki problem pravio je upravo nekontrolisani uvoz, pa su građani pili mleko koje u Evropskoj uniji i ne može da se prodaje.

Kako nam je Baćina objasnio pre sastanka, veći problem kada je reč o samoj ceni mleka koju plaćaju potrošači, nije bio uvoz, već to što se prodavci i trgovinski lanci ugrađuju.

Time što je država sada izašla u susret proizvođačima mleka, izbegnuta je apokalipsa, barem za sada, budući da su prognoze za srpsko mlekarstvo bez pomoći države bile izuzetno sumorne: i ovo malo krava bi otišlo u klanicu, a građani bi mleko plaćali i 500 dinara po litru.

Stručnjaci dugo upozoravali na alarmantnu situaciju

Podsetimo, mesecima unazad i domaći stručnjaci za poljoprivredu, agroekonomisti, upozoravali su na lošu situaciju u srpskom stočarstvu, a naročito u mlekarstvu.

Agroekonomista Milan Prostran je nedavno za Nova.rs rekao da će “mnogo vode proteći Dunavom i Savom dok stanemo na zelenu granu”.

On je prognozirao da će Srbija mleko i dalje uvoziti, te da će, u tom slučaju, najviše zarađivati mlekare i trgovci, a da će najviše izgubiti mali i srednji proizvođači, kao i potrošači.

Šta su mlekari zahtevali od države?

Zahtevi koje su proizvođači mleka koji su se danas sastali sa ministarkom imali su sledeći:

– da minimalna otkupna cena mleka bude 80 dinara po litru

– uvesti kvote za uvoz mleka

– povećati premije sa sadašnjih 10 na 20 dinara

– produžiti ugovore o zakupu državnog zemljišta za još 10 godina.

BONUS VIDEO Šumadijski mlekari nezadovoljni prosipali mleko na ulice 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar