Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Novi Beograd postao je "srce" aktivnosti građevinaca, a najviše pažnje privlače nove poslovne zgrade, koje se uglavnom grade na Bulevaru Milutina Milankovića. U kompaniji CBRE za Nova.rs kažu da epidemija koronavirusa nije uticala na cenu poslovnih prostora u kvalitetnim zgradama, kao i da je je zakup tog prostora u srpskoj prestonici i dalje skuplji nego u ostalim gradovima regiona.

Pročitajte još:

Prema podacima kompanije CBRE, koja se bavi prometom nekretnina širom sveta, u Beogradu je polovinom godine na raspolaganju bilo oko 880 hiljada kvadratnih metara poslovnog prostora, što je za 9,6 odsto više nego u istom periodu 2019. godine.

U isto vreme beleži se, međutim, porast u broju „slobodnih kvadrata“ u zgradama A i B kvaliteta, i to za 5,5 odsto.

„Pre epidemije, sama tražnja je uticala na odluku investitora da povećaju nivo gradnje u Beogradu, samim tim je došlo i do povećanog broja slobodnih kvadrata ali je procenat slobodnog prostora gotovo ostao isti jer je dobar deo poslovnog prostora bio izdat jos u toku gradnje“, kaže za Nova.rs Ivan Stojić, senior konsultant u CBRE.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Epidemija, prema njegovim rečima,  nije drastično uticala ni na cenu poslovnih prostora u zgradama A i B klase u Beogradu, koja se kreće od 15, 5 do 16,5 evra po metru kvadratnom.

„Napomenuo bih da Beograd ima i najmanji procenat slobodnog broja kvadrata u regionu a samim tim je i cena zakupa nešto viša nego u ostalim gradovima u regionu“, kaže Stojić.

A evo i poslovnih zgrada koje privlače najviše pažnje u poslovnom centru Beograda – opštini Novi Beograd.

Delta House / Delta Headquarters

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

 

Buduće sedište Delta Holdinga trebalo bi da bude gotovo do marta sledeće godine. Ova zgrada od 23.000 kvadratnih metara nalaziće se između hotela Crown Plaza i Geneks apartmana, a vrednost investicije je 40 miliona evra, saopštila je ranije kompanija Delta.

Sirius Offices – Faza 2

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

 

Erste Group Immorent  saopštila je 2018. da planira investiciju od 25 miliona evra u fazu 2 svog kompleksa „Sirius Offices“, u okviru koga je planirana izgradnja još 12.500 kvadratnih metara poslovnog prostora. Završetak druge faze očekuje se do kraja ove godine. „Sirius Offices“ nalazi se na Bulevaru Milutina Milankovića na Novom Beogradu, u neposrednoj blizini kompleksa „Navigator“, a blizu buduće poslovne zgrade američke kompanije NCR.

NCR Campus

NCR je radove na zgradi tehnološkog kampusa počeo u maju 2019. godine, a očekuje se da će biti završena do kraja ove ili početkom sledeće godine. NCR je saopštio da je investicija u ovaj projekat vredna 90 miliona dolara, a predsednik Aleksandar Vučić, koji je zajedno sa premijerkom Anom Brnabić prisustvovao postavljanju kamena temeljca, izjavio je da je Srbija „podržala“ ovaj projekat sa 14 miliona dolara.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Zgrada inače ima 30.000 kvadratnih metara, a nalazi se odmah pored železničke stanice „Novi Beograd“, na mestu gde su nekada bile kulise Terazija.

B23

Poznata „zgrada sa heliodromom“ deset godina je stajala nedovršena, pošto je investitor Verano Motors otišao u stečaj pre pet godina. Još 2007. godine najavljeno je da se planira izgradnja 52.000 kvadrata poslovnog prostora AAA kvaliteta, što bi ovu zgradu učinilo jedinstvenom u regionu. Danas je, međutim, ponovo obilaze radnici, pošto je ovaj atraktivni ali nedovršeni objekat prodat za 1,1 milijardu dinara krajem prošle godine kompaniji u vlasništvu biznismena Zorana Gobeljića.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

 

Kineski kulturni centar

Verovatno najneobičnija od svih zgrada koje se trenutno grade na Novom Beogradu, Kineski kulturni centar raste u Ulici Trešnjinog cveta, na mestu bombardovane kineske ambasade.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

U objektu čija je vrednost procenjena na oko 45 miliona evra nalaziće se Kineski kulturni centar, poslovni prostor kao i hotelsko – apartmanski deo. Radove finansira Šandong Haj Spid Grupa (zato ovu zgradu ponegde zovu Šandong Plaza) a radovi su počeli 2018. godine uz procenu da će biti završena za godinu i po dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare