Foto: Tamara Marković/Nova.rs/Dokument

Vlada Srbije pripremila je zaključak kojim se usvaja tekst ugovora kojim će dvema firmama povezanim sa Donaldom Trampom biti poklonjene parcele na kojima se nalaze ruševine zgrada Generalštaba, nekadašnjeg kompleksa Sutjeska. Predviđeno je da se prvo te parcele daju u zakup na 99 godina bez naknade, a zatim da se to pravo zakupa pretvori u pravo svojine, takođe bez naknade.

Aleksandr Jovanović Ćuta, lider Ekološkog ustanka, danas je izneo infromacije o poklanjanju parcela u strogom centru grada, na kojima se nalaze ruševine Generalštaba, koje su zaštićene kao kulturno dobro.

On je ustupio dokument portalu Nova.rs iz kog se vidi da se Vlada sprema da usvoji zaključak kojim će formalizovati poklanjanje atraktivnog zemljišta u Beogradu američkim ofšor firmama „Kushner Realty“ i „Atlantic Incubation Partners“ LLC, iza kojih stoji rođak zeta Donalda Trampa, biznismena i bivšeg američkog predsednika. Nije poznato da li je u međuvremenu ovaj zaključak i usvojen.

Foto: Nova.rs

*

Foto: Nova.rs

U Predlogu zaključka piše da se usvaja tekst Investicionog ugovora između države Srboje i kompanije „Atlantic Incubation Partners“, a u cilju realizacije projekta revitalizacije i razvoja lokacije koja obuhvata dve katastarske parcele 969/1 i 804/2. Da potpiše taj ugovor Vlada će ovlastiti Gorana Vesića, ministra građevinarstva.

U dokumentu se dalje navodi da za realizaciju ove odluke nisu potrebna finansijska sredstva.

U obrazloženju dalje piše da je ministar Goran Vesić još 1. decembra 2022. u ime Vlade zaključio Memorandum o razumevanju sa firmom „Kusher Realty LLS“ (koja je povezano lice sa Atlantic Incubation Partners), a čiji je predmet namera Vlade da stupi u pravno neobavezujući dodnosa sa renomiranim partnerom u cilju revitalizacije i razvoja lokacije koja obuhvata kompleks koji predstavlja kulturno-istorijsku celinu koja je oštećena prilikom bombardovanja 1999. od strane NATO.

PROČITAJTE JOŠ

„…obavezuju se da osnuju društvo sa ograničenom odgovornošću u Srbiji („Društvo“), i da Republika Srbija da u zakup neizgrađeno građevinsko zemljište, katastarske Parcele 804/2 i 969/1 na 99 godina, bez naknade, sa mogućnošću pretvaranja prava zakupa u svojinu i daljeg raspolaganja po privođenju nameni, izgradnji, takođe bez naknade (po dobijanju pravosnažnosti upotrebne dozvole za objekte), kao i da se Projekat utvrdi kao projekat od posebnog značaja, nakon čega će ugovorne strane zaključiti Ugovor o osnivanju društva, i Ugovor između članova društva kojim će se bliže definisati dalji koraci u cilju realizacije projekta. Donošenjem ovog zaključka omogućava se ispunjenje obaveza iz Memoranduma, i nastavak realizacije projekta“, navodi se u dokumentu.

Firma registrovana na Džonatana Kušnera

Kako je istakao Aleksandar Jovanović Ćuta, kompanija „Kushner Realty“ registrovana 8. marta 2022. godine, u američkoj saveznoj državi Delaver, koja je poznata kao ofšor zona.

Ova kompanija je, prema njegovim navodima, registrovana na adresi Džonatana Kušnera, rođaka Džareda Kušnera, zeta bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Donald Tramp Foto:

O sudbini Generalštaba poslednji u medijima se govorilo i ranije. Tada su pomenuti šeik Ujedinjenih Arapskih Emirata Miuhamed bin Zajed i američki predsednički kandidat Donald Tramp. Kao jedna od namena ovog objekta pominjao se luksuzni hotel.

Kako je preneo N1, početkom 2014. godine, pre nego što je američki biznismen postao predsednik SAD, tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Beogradu s predstavnicima Trampove kompanije.

Tada je rečeno da je Tramp zainteresovan za izgradnju luksuznog hotela sa pet zvezdica u glavnom gradu Srbije, i da je potencijalna lokacija te investicije upravo bombardovana zgrada Generalštaba.

Foto: Press SANU

Inače, zbog svoje izuzetne vrednosti, zgrada Generalštaba – jedinstven dvodelni urbanistički kompleks proglašen je za kulturno dobro i zaštićeni spomenik kulture.

Reč je o objektima koji su izgrađeni od 1956. do 1965. godine prema projektu čuvenog arhitekte i akademika Nikole Dobrovića. Veliko oštečenje doživeo je tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare